Събота, 05 Декември 2020 г.

Два сребърни медала за Златко Цветков от световни първенства по "панкратион"

Най-добрият спортист на Силистра през последните години Златко Цветков достигна нови две вицешампионски титли от световни първенство, проведени във Варна на принципа "2 в 1". Става дума за първенство на света по панкратион, т.е. по древногръцки боен стил, който е много близко до реалния "бой". Участието на нашия състезател е първо по рода си в състезание от този тип, в изпълнение на специална покана от едноименната федерация. Преди две седмици Златко "хвърля" гипса от контузения си крак по време на олимпиада по бойни спортове в Пекин, където стана втори по джу-джутцу, система "файтинг". Панкратион е в два стила: "по-лек", приличащ на свободната борба, но с ключове и техники за задушаване; както и в другия - "с добавени удари с ръце и крака".
В първия ден Златко побеждава в "безударния" стил първо австралиец, а после и азърбайджанец, но не участва на финала, тъй като е почувствал болки в глезена. Така остава на "сребърна" позиция, докато руснак е първенец в стила. На другия ден в "по-тежкия стил" в среща с японец показва перфектна техника и доминира в играта, докато при нещастна случайност японецът го притиска с лакът в лявата част на гръдния кош. Нашият побеждава, въпреки счупеното в схватката ребро, но, за съжаление, отново не успява да играе на финала по здравословни причини. Печели обаче второто сребро в състезанието, като победителят също е руснак.
"Тези два сребърни медала, както и вицетитлата в Пекин, са най-големите успехи на Златко Цветков и на клуба му СК "Багаин" – Силистра през отиващата си 2010 г.", заяви за медиите Неделчо Цветков, президент на клуба.
Да припомним, че златното ни момче е студент в НСА - София, но започна работа в ОСУ "Дръстър" като пом.-треньор. 61 са учениците в него, които практикуват джудо от пети до дванадесети клас, под ръководството на трима треньори: Н. Цветков, Зл. Цветков и Стефан Стефанов, бивш национален състезател, също възпитаник на НСА "Васил Левски".
Наскоро "багаинци" обогатиха дейността си с нова форма за спортуване в Силистра, а именно с въвеждането на така нар. "динамична йога". Предстои и впускане в нови спортове, като "кендо", което е в перспектива. На 16 октомври предстои участие в международен турнир по джудо в Русе за ученици – спортисти от специализираното спортно училище. Над 20 души ще участват в надпреварата в най-големия крайдунавски град.
Йордан Георгиев

Facebook коментари