Неделя, 23 Септември 2018 г.

Графика и живопис в диалог показаха в Плевен творци от Силистра

"Смятам, че успяхме да получим добър баланс между графика и живопис като постигнахме и един диалог между творбите". Това каза за Дарик графикът Димитър Кулев, който заедно с колегата си живописец Коста Дончев – и двамата от Силистра, откриха съвместна изложба с общо 60 творби в ХГ"Илия Бешков" в Плевен.Графикът Димитър Кулев е завършил Художествената академия през 1979-та година при проф. Галилей Симеонов, след което продължава да работи в сферата на графиката като участва в различни национални и международни форуми на графичното изкуство, сред които са второто издание на Варненското биенале, както и триеналето в София.
"Хубавото е, че след такива участия човек натрупва опит и в последните години получих много награди, които ме стимулираха като една оценка за творческия ми път във времето".След показване на самостоятелна изложба в Добрич с 50 свои творби, графикът Димитър Кулев получава покана за участие в изложбата в Плевен, която е отправена към него от директора на ХГ"Илия Бешков" в Плевен и плевенския художник Иван Велчев – Йово.

Заедно с графика в Плевен пристигна и Коста Дончев – също от Силистра, който представя 30 свои живописни творби. По думите на колегата си Димитър Кулев, живописецът е направил чудеса в последните години като отскоро е и член на Групата на художниците в града.
Художникът е носител на редица престижни награди, сред които и Наградата на Международна фондация "Св. св. Кирил и Методий" от Осмото Биенале на малките форми."За мен е голяма чест да участвам в изложба в Художествена галерия "Илия Бешков", защото това е една от престижните галерии в Българи", сподели Коста Дончев, който е носител на Голямата награда от триеналето в Габрово, където е поканен да потави изложба, веднага след гостуването му на плевенските почитатели на живописта и графиката.
"Винаги съм казвал, че художници е имало и ще има и след нас. Тези неща не стават по наша воля, а природата създава този тип хора с такъв начин на мислене и това е едно богатство за един народ". Това каза в заключение графикът Димитър Кулев, който е председател на групата на художниците в Силистра.
"Затова ние се стремим да подкрепяме всячески хора с творческо образование и с такава нагласа, за да съществуват и да ги има, защото те дават и духа и една специална атмосфера за един град и за цялата ни държава", допълни Димитър Кулев.

Facebook коментари