Понеделник, 02 Октомври 2023 г.

Засега няма опасност от грипна епидемия в областта

Заболяемостта от остри респираторни инфекции през изтеклия месец е с по-ниски стойности от същия период на миналата година, но е по-висока от регистрираната през предходния месец, съобщават от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ в Силистра. Особено повишение се наблюдава през последната седмица на месеца. Регистрираните стойности за септември са 164 на 10 хил. при 101 на 10 хил. за месец август.
Няма съобщени случаи на грип и негови усложнения
Напомняме, че месеците октомври и ноември са най-благоприятни за профилактика срещу сезонните грипни вируси. РИОКОЗ Силистра разполага с противогрипна ваксина Инфлувак. Цената на ваксината е 10,00 лв., като допълнително се заплаща и такса от 2 лв. за манипулация.
Ваксината съдържа в състава си актуалните за сезона щамове, препоръчани от СЗО:
- A/California/7/2009 (H1N1)
- A/Perth/16/2009 (H3N2)
- Б/Brisbane/60/2008
За изграждането на напрегнат имунитет са необходими около 3 седмици, затова е много важно имунизацията да се извърши своевременно.
Имунизационният кабинет при РИОКОЗ Силистра разполага и с безплатна противогрипна моноваксина Celvapan /Целвапан/, която е осигурена от МЗ и е предназначена за гражданите, които желаят ваксинация, както и за персонала на ЦСМП, приемните и спешни отделения, отделенията за интензивни грижи към МБАЛ, персонала и домуващите от социални заведения.
Ваксината Целвапан се използва за предпазване от пандемичен /свински/ грип – щам А(H1N1). Имунизацията се извършва на два приема през минимален интервал от 3 седмици между приемите. Тъй като ваксината Целвапан е в многодозови флакони, за да се оползотвори максимално ефективно в рамките на три часа след отварянето й, е необходимо гражданите, които желаят да се имунизират с нея да се обадят предварително на телефон 816 141 или 816 136, за да се уточни деня, в който трябва да се явят за имунизация.

Facebook коментари