Сряда, 29 Май 2024 г.

Президентът Желю Желев направи презентация на книга тази вечер в Силистра

Тази вечер на 6 октомври, вторник, от 17.00 часа, в зала 13 на Галерията бе представена книгата с есета на писателя Димитър Бочев "Боготърсачът между беса и слепотата". Книгата бе представена от д-р Желю Желев, президент на България (1990 - 1997).

Писателят Димитър Бочев е роден през 1944 г. в Силистра. Следва философия в Софийския университет. През 1972-ра получава политическо убежище в тогавашната ГФР.
Работи като извънщатен сътрудник на "Дойче веле". От 1975-а е програмен редактор в българската секция на радио "Free Europe/Liberti" в Мюнхен, където дълги години отговаря за културно-публицистичната програма "Контакти" - трибуна на български писатели и интелектуалци.

Димитър Бочев е автор на романите "Междинно кацане", "Генезис ІІ", "Синеокия слепец", както и на сборника с есета "Хомо емигрантикус".

Текстовете на неговата нова книга с есета "Боготърсачът между беса и слепотата" са били публикувани в литературната ни периодика. Основни теми в неговите есета са извечните и нерешими въпроси за безсилието на словото пред битието, за съвместимостта на любовта и битието, на цивилизацията и култура, на творчество и смърт, на талант и характер, за драматичния двубой между рационалното и ирационалното в житейската биография на всеки от нас.

За целокупното си творчество Димитър Бочев е удостоен с Юбилейната награда на Международната академия на изкуствата в Париж за 1999 г.

Facebook коментари