Събота, 28 Ноември 2020 г.

Променя се автобусният транспорт в Силистренско

На заседание днес на Областната комисия по транспорт са направени промени в автобусния транспорт в Силистренско, съобщиха от Областната администрация.
Комисията е гласувала за закриване на три автобусни линии - по една в направленията Силистра - Дулово, Силистра - Осен и Силистра - Тутракан - по искане на община Силистра. Комисията е приела автобусна линия по маршрут Силистра - Гарван да бъде прехвърлена от квотата на община Силистра към квотата на община Ситово. Членовете на комисията не са приели мотивите на община Алфатар за закриване на три автобусни линии - Силистра - Бистра и Силистра - Алфатар - Чуковец - Алфатар. Но е прието искането автобусна линия Силистра - Алфатар да премине от квотата на община Силистра към квотата на община Алфатар.
На представителите на общините е напомнено, че е в интерес на съответната община и на населението да се оптимизират пътните схеми чрез гъвкави форми като обособяване на линии и, по възможност, чрез допитване до хората и до кметовете на населени места. Обърнато е внимание, че единствено община Силистра е създала комисия заедно с ДАИ за проверка на изпълнението на линиите, спечелени от превозвачите и на извършващите нерегламентиран превоз.
Областната администрация ще поиска справка от крайните автогари за изпълнението на курсовете, тъй като от една година насам общините не са осигурявали подобна информация. В четиринайсет дневен срок общините трябва да предоставят в Областната администрация в Силистра справки с данни за възлагането на превози по маршрутни разписания от Областна транспортна схема. Според последните промени в законодателството при неизпълнение на това задължение кметовете на общини подлежат на административни наказания.

Facebook коментари