Петък, 23 Февруари 2024 г.

От РИОСВ-Русе не установиха бедстващи щъркели в Силистренско

Не са установени птици от вида бял щъркел в безпомощно състояние в землището на община Дулово. Това констатираха експерти на екоинспекцията при проверка на място днес. Тази сутрин в РИОСВ – Русе са постъпили множество сигнали за ята птици от защитения вид в обработваеми земи в общините Дулово, Главиница и Алфатар. Най-голямото ято е установено в землището на Дулово – около 180 птици. Те са били с частично обледени крила, но могат да летят. Вероятно птиците извършват прелет от мястото на зимуване към местата за размножаване, застигнати от неблагоприятните метеорогични условия.
Експерти на инспекцията са във връзка с кмета на община Дулово и жител на с. Зарица, община Главиница, който е приютил бедстващи животни от вида. Ще бъде оценено състоянието на птиците. Животните, които са в безпомощно състояние и се нуждаят от специализирана ветеринарна помощ ще бъдат изпратени в Спасителния център в Стара Загора.
При случаи на намерено животно в безпомощно състояние не е желателно гражданите да се опитват сами да оказват помощ, с оглед на личната им безопасност. Необходимо е да подадат сигнал в съответната екоинспекция, горските стопанства или съответната община.
В днешния случай инспекцията получи пълното съдействие на общините Дулово, Главиница, както и на кметовете на селата Българка и Зарица. Дадени са им предписаия да бъдат бдителни за наличие на птици в безпомощно състояние.

Facebook коментари