Петък, 21 Септември 2018 г.

Убиец остава в ареста, въпреки че е там от една година

Варненският апелативен съд днес потвърди определение на Окръжен съд-Силистра, с което е оставена без уважение жалбата на Мюрсел Акиф против продължаващото вече година задържане под стража. 34-годишният мъж е привлечен като обвиняем за убийството на бившата си приятелка, чието тяло бе открито преди година, захвърлено в дере в района на жп прелез в местността Келявица в землището на село Руйно, област Силистра.
Още при първоначалния оглед е установено, че по него има следи от насилствена смърт, а съдебно-медицинска експертиза показва, че причина за смъртта е тежка черепно-мозъчна травма. На 16 март 2017 година Акиф е бил задържан под стража и оттогава е в ареста.
Събраните доказателства и свидетелства обосновават подозрението, че Акиф е съпричастен за смъртта на младата жена. Брат му е бил свидетел на началото на насилствените действия спрямо жената, които започнали в автомобила на Акиф и продължили извън него. Извършени са няколко експертизи.
За пореден път втората съдебна инстанция отчита високата обществена опасност на престъпното деяние, както и на обвиняемия. Акиф има богато съдебно минало, независимо от настъпилата реабилитация, и лоши характеристични данни. По делото не са постъпили доказателства, които да разколебаят извода, че Акиф може да се укрие от наказателно преследване.

Година след първоначалния арест, основанията за продължаването на най-тежката мярка за процесуална принуда не са отпаднали, счита апелативната инстанция.

Facebook коментари