Понеделник, 19 Ноември 2018 г.

Детският омбудсман Силистра запозна децата с опасностите във виртуалния свят

Видеовръзка осъществиха деца от Силистренско с Държавна агенция "Електронно управление" по случай 6-т февруари - Международен ден за безопасен интернет. В основно училище "Отец Паисий" деца от клубове по гражданско образование в Алфатар, Дулово и Силистра участваха в инициатива на единайсет годишната Ния Атанасова по неин проект "Киберпринцеса Ния". Проектът е за правата на детето във виртуалния свят и е продължение на миналогодишен проект "Най-голямото обещание към децата" за Конвенцията за правата на детето на ООН.
Ния постави акцент върху ползите и вредите за връстниците си във виртуалния свят. Тя разказа на участниците в срещата за това какви са правилата, за да е налице киберхигиена и как децата да се чувстват по-защитени. "Децата трябва да имат сигурна парола, да не си правят профили в сайтове, които не са за деца, да спазват правилата за безопасност, да имат антивирусна програма програма, да изключват местоположението си и автоматичното свързване към уай фай мрежите", разказа Ния.
Тя даде и примери как децата да се пазят от нежелани връзки в интернет, как да измислят добри пароли и обощи, че мрежата може да бъде и полезна, когато се ползва за учене, за игри, за новини и нови приятелства, но винаги с едно наум.
Ния Атанасова е определена от омбудсмана на България Мая Манолова за неин "посланик" сред децата в Силистра. Силистренската ученичка е имала срещи с еврокомисаря Мария Габриел и с представители на организации, работещи по проблемите на децата. Според момичето интернет е място за учене, и за забавление и в проекта си тя иска да наблегне как интернет помага на децата, а не как им вреди.
Според директора на ОУ "Отец Паисий" Камелия Рачева преди две години в училището имало случай на кибертормоз и от тогава училищното ръководство си е поставило за цел превенцията на подобно поведение. Шейсет и четири часа годишно са заниманията по компютърна грамотност. Проявата в Силистра бе в рамките на организирана от Държавна агенция "Електронно управление" Национална кампания за киберхигиена под патронажа на комисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.
На 6-ти февруари над 120 държави отбелязаха за 15-а поредна година Международния Ден за безопасен интернет. Целта на тази инициатива на Европейската комисия е да се обединят институции, организации, бизнес и гражданско общество и да се привлече вниманието към необходимостта от превръщането на дигиталния свят в по-безопасна и полезна за развитието на децата среда.
Тази цел би могла да се постигне чрез развиването от най-ранна възраст на дигитално-медийна грамотност и умения у децата. Днес кибератаките са един от най-опасните рискове за сигурността в света. В същото време изследванията показват, че 80% от тях могат да бъдат преодолени с елементарна киберхигиена.

Facebook коментари