Четвъртък, 12 Декември 2019 г.

Д-р Янков: "Крайовската спогодба е пример за съвършена дипломация, за държавническо мислене и политика!"

ОБРЪЩЕНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ Д-Р ВЛАДИМИР ЯНКОВ ПО ПОВОД 70-ТА ГОДИШНИНА ОТ ПОДПИСВАНЕ НА КРАЙОВСКИЯ ДОГОВОР, ПО СИЛАТА НА КОЙТО ЮЖНА ДОБРУДЖА СЕ ВРЪЩА В ПРЕДЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ


Уважаеми силистренци,
Уважаеми добруджанци,

на 1 октомври си спомняме за едно събитие, което добруджанци нареждат сред е най-паметните в новата българска история. Събитие, осъществило частично идела за национално обединение.
Преди 70 години - на 1 октомври, Силистра се "връща" в пределите на България.
В резултат на Крайовската спогодба, хиляди българи от Южна Добруджа получават своята жадувана свобода.
Затова и подобно събитие не заслужава да бъде "захвърлено" само в историческите справки. Крайовската спогодба е пример за съвършена дипломация, за държавническо мислене и политика.
Но живеем днес, тук и сега. Затова, нека го правим с памет за историческите събития, но и със съзнанието на хора, които оценяват реално съвременните дадености!
Дунавският регион и област Силистра, като неделима част от него, има потенциала да се развива. И това несъмнено трябва се случи с общи, паралелни усилия между държавите-съседи от двата бряга на река Дунав.
Паметта ни е скъпа, настоящето ни е важно, но бъдещето ни задължава да мислим и действаме така, щото децата ни да имат желание, основание и цел - да останат и да се развиват тук, в Добруджа!

д-р Владимир Янков 1 октомври 2010 г.
Областен управител на област Силистра

Facebook коментари