Понеделник, 15 Август 2022 г.

Мост след 1,5 година? Засега само добри пожелания, очаква се реакцията на държавата

Съвместна декларация за сътрудничество за реализиране на проект "Изграждане на мост над р. Дунав в района на Силистра – Кълъраш" е подписана на областно и общинско ниво между българския и румънския град, съобщи кметът на Силистра инж. Иво Андонов. В документа са заявени намеренията на държавните и местните власти от двете страни за реализиране на проекта.
Декларацията е изпратена в министерствата на транспорта на България и Румъния. Очаква се да бъде подписано конкретно споразумение между двамата министри, за да започне концесионирането на бъдещото съоръжение.
Все повече потенциални инвеститори се интересуват от възможността да изградят мост при Силистра и Кълъраш, подчерта пред журналисти кметът. Досега такива намерения са заявени от страна на американци, руснаци, представители на Обединените арабски емирства, Оман и Катар. Дори някои от тях са направили предварителни проучвания и са изчислили, че инвестицията ще се възвърне до 15 години.
"Но всичко е въпрос на разчети между двете правителства", подчерта Андонов. Той допълни, че "ако най-после стартира концесият, е възможно проектиране и строителство да вървят паралелно, а строежът да бъде завършен за година и половина".

Facebook коментари