Неделя, 26 Март 2023 г.

В Силистра откриха изложба с оригинални документи по повод 70-годишнината от освобождението от румънска окупация (видео)

Днес в 17.00 часа в Художествената галерия бе открита фотодокументална изложба, посветена на 70-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към България.Тя ще остане в залите на галерията до 15 октомври.
Около 10 оригинални документа и над 70 снимки включва изложбата. Един от документите в изложбата е от 30 септември 1940 г, Заповед №1 на новозначения кмет на Силистра, от която става видно, че по волята на Негово величество царя поема административната власт в новоосвободена Силистра.
В Силистра през 1940 г. първо влизат административните власти и след това военните части. Показана е програмата за тържества на 1 октомври 1940 г. по посрещането на армията. Описано е как ще бъде подреден строят, по какъв ред ще преминат пред трибуната военноначалниците, администрацията, учениците и т.н. Включени са документи, свързани с преселниците от Северна Добруджа - опис на притежаваните земи и имущества, на основата на които ще бъдат оземлени след преселването, разрешително за преминаване с каруца. Може да бъде видян оригинален дипломатически паспорт на Александър Георгиев, член на подкомисията по размяната на населението по Крайовския договор.
В експозицията са намерили място и оригинални експонати, свързани с историческото събитие. Такава е посребрената табла, на която по стар български обичай с хляб и сол, е бил посрещнат генерал – лейтенант Георги Попов, организирал състава на войсковите части, които заемат Южна Добруджа от 21 септември до 1 октомври 1940 година. Показани са малки кокардички с българско трикольорче, носени на ревера от хористите на "Седянка" които са участвали в парада при посрещането на войската. Те, както и малки значки, раздавани на населението са били изработени специално за случая. Изложбата е подредена на първия етаж в Художествената галерия в Силистра, в съчетание с изложба на Филателното дружество и РБ "Партений Павлович", както и картини на добруджански художници. Празнично и прочувствено е било настроението на 1 октомври преди 70 години в Силистра, еуфорията е била пълна, за това говорят всички документи и фотоси, с които разполага за това събитие.

Facebook коментари