Четвъртък, 18 Юли 2024 г.

Ученици от Средище ще подарят сурвакница на посолството на Великобритания по случай ромската Нова година

Сурвакница с форма на човешко лице са изработили ученици от основното училище "Цанко Церковски" в силистренското село Средище, разказа помощник-директорът на училището Румяна Стефанова.
Тя е дар за посолството на Великобритания у нас, в което ученици от училището ще сурвакат по случай ромската Нова година.
Сурвакницата е изработена от дрян и природни материали, които носят определена символика. Използвани са вълна за коса, житни класове за брада, люти чушки за устни, плодове за очи, бонбони за нос, зърнени култури - царевица и шарен боб. Лютите чушки символизират мъжкото начало, вълната - здраве и сила от природата, житото - плодородие.
Възпитаниците на това училище, в което учат деца от българския, ромския, татарския и турския етнос, са създали в учебното заведение група "Фолклор на етносите" по проекта "Твоят час", за да научат повече за обичаите на своите връстници. Те са подготвили и календар на ромските празници, който разпространяват сред учениците. По думите на Румяна Стефанова на Нова година ромите следят с кой крак ще влезе в къщата първият гост. Ако стъпи с десния крак, през годината ще има здраве и берекет. Децата носят семена и ги разпръскват в къщите на селяните като символични засевки. Спазва се и сурвакарският обичай с характерно наричане: "Тракат, тракат каруците, /пеят за Василица./Василица дойде,/да даде Господ здраве и берекет".

информация: БТА

Facebook коментари