Неделя, 25 Февруари 2024 г.

Програма за работа с подрастващи по проблемите на домашното насилие е тествана в Силистра

Програма за работа с подрастващи по проблемите на домашното насилие е тествана в Силистра, съобщиха от Областната администрация. Приключил е проект "Изпълнение на държавната политика по проблема "домашно насилие" чрез Център за консултиране и превенция в Силистра". Проектът е осъществен от Женско сдружение " Екатерина Каравелова" в крайдунавския град през 2016 и 2017 година и е финансиран от Министерство на правосъдието на Република България.
Разработена е програма за работа с подрастващи за ранна превенция и защита от домашно насилие. На нейна база в края на септември миналата година е проведено обучение на директори на училища, учители и педагогически съветници. Сключени са споразумения за сътрудничество с Регионалното управление на образованието, СУ " Н. Й. Вапцаров" в Силистра, Професионална земеделска гимназия " Добруджа " в Силистра и СУ "Йордан Йовков" в Тутракан. Проведени са срещи с ученици, благодарение на които програмата е тествана, за да бъде предложена за ползване и в други учебни заведения.
По време на работата по проекта през миналата година са регистрирани случаи с 41 души, пострадали при домашно насилие. Според специалистите това най-често се случва между партньори от семейства с патриархална система на общуване.

Facebook коментари