Вторник, 24 Май 2022 г.

Силистренци дадоха с 1 100 000 лева повече за здраве от миналата година

С 1,1 млн. лв. повече от здравноосигурителни вноски събра НАП - Силистра през август тази година в сравнение със същия период на 2009 г, съобщиха от агенцията. Към 31 август 2010 г. постъпленията по бюджета на Националната здравноосигурителна каса са в размер на 6,4 млн. лв., като година по-рано те са възлизали на 5,3 млн. лв. Това представлява ръст от 20%.
За осемте месеца на тази година по сметките на НАП от силистренци, които внасят сами здравноосигурителните си вноски, са преведени 1,12 млн. лв., а фирмите са превели 3,9 млн. лв. за здравноосигурителни вноски.
Дължимите към края на август пари за здраве са 900 000 лв. от страна на фирмите и 1,3 млн. лв. от самоосигуряващи се лица от Област Силистра.
Чувствителното увеличение на събираемостта на здравните вноски се дължи най-вече на кампанията на НАП за плащане на стари задължения за здраве, на по-високата вноска за здраве и на по-дългия период, в който трябва да си плащал здравни вноски, за да си с непрекъснати права. От тази година правата на здравноосигурен се прекъсват при повече от три неплатени вноски за три години назад, а не както досега – за една година назад.
Напомняме, че от тази година самоосигуряващите се лица, които не са платили дължимите осигурителни вноски за срок по-дълъг от три месеца, се наказват с глоба от 500 до 1000 лв.
Междувременно от справка на НАП, генерирана през август, стана ясно, че хората без здравноосигурителни права са се увеличили с 1547 през юли в сравнение с юни 2010 г. Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравни вноски на www.nap.bg Справка за здравния статус клиентите на администрацията, могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени здравните вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.
С електронния калкулатор, публикуван на www.nap.bg, гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях от 2000 г. до сега. За да изчислят задълженията си за здраве, клиентите на НАП трябва единствено да маркират месеците, в които са пропуснали да платят вноските си и как се осигуряват – като еднолични търговци, упражняващ свободна професия, земеделски или тютюнопроизводител и т. н.
От НАП напомниха, че от тази година самоосигуряващите се лица, които не са платили дължимите осигурителни вноски за срок по-дълъг от три месеца, се наказват с глоба от 500 до 1000 лв.

Facebook коментари