Понеделник, 04 Март 2024 г.

Предколедни дарения за българите в Румъния от силистренска фондация

Предколедни дарения за българската общност в Румъния направи Фондация "Бъдеще 2008" - град Силистра на 11 и 12 декември, съобщи председателят й Ивайло Ангелов.

Бяха посетени българския лицей "Христо Ботев" в Букурещ и село Брънещ, където от тази година се открива българско неделно училище. В българския лицей в румънската столица гостите са се срещнали с директорката му г жа Флорика Деметер и с преподавателката по български език там.

В разговора е станало ясно, че има недостиг на преподаватели по български език и литература, като в момента само един човек изпълнява тези функции, което е крайно недостатъчно.

Изразили са надежда, че скоро българската държава ще изпрати хоноруван преподавател по български език там. От името на фондацията са подарени учебници по български език и литература за нуждите на училището. Вторият ден от посещението е бил посветен на село Брънещ. Там от тази година стартира неделно българско училище.

По този повод от фондацията са се срещнали с инициаторката на проекта за българското неделно училище там Алина Ене и с директорката на едно от местните училища Маринела Куля.

Facebook коментари