Неделя, 26 Март 2023 г.

Драматичният театър в Силистра става 51 % общински ?

За да се запази Драматичен театър – Силистра като функциониращ със собствен репертоар културен институт, е необходимо да се намери удачна форма на стопанисване и финансиране между Държавата и Общината, съобщават от областна управа. Това е окончателното споразумение, до което са стигнали народният представител Стефан Господинов и зам. министъра на културата Митко Тодоров.
Двамата са обсъдили отново възможностите пред културните институти в Силистра, в опит да намерят най-подходящото и рационално решение на проблема, създал напрежение както в театралните среди, така и сред обществеността.
Препотвърден е статутът на Куклен театър-Силистра като държавен театър на издръжка от републиканския бюджет.
Възможността пред Драматичен театър – Силистра да функционира със собствен репертоар и постановки, е това да стане под формата на "смесено участие" между Държавата и община Силистра (като Общината държи 51 % от него), съобщи народният представител Стефан Господинов. За да стане факт такова едно участие, то трябва да бъде предложено за гласуване в Общинския съвет.
Народният представител е получил уверение, че на гарантирана държавна издръжка ще останат 22-те щатни бройки, определени с министерското постановление за преструктуриране на "Драматично-куклен театър "Сава Доброплодни". Допълнителните бройки за актьори, необходими за да се поставят пиеси, могат да се финансират от бюджета на община Силистра. (Общината вече декларира готовност да поеме издръжката на 5-ма актьори). Тази възможност е обсъдена и с кмета на общината Иво Андонов и председателят на общинския съвет Александър Сабанов, които са провели среща със заместник министъра на културата Митко Тодоров, уточни народният представител Стефан Господинов.
Ако тази възможност бъде оползотворена, то от началото на 2011 година Драматичен театър - Силистра ще може да функционира пълноценно като действащ театър със собствен репертоар, категоричен бе народният представител Стефан Господинов. До тогава театърът ще функционира като "открита сцена".

Facebook коментари