Сряда, 29 Май 2024 г.

Започна ремонта на пътя от Главиница до Зафирово

14-километров пътен участък, свързващ основните шосета от първокласната и второкласната републиканска пътна мрежа в Силистра, ще бъде ремонтиран със средства от Европейския съюз. Директорът на дирекция за проекти по ОП "Регионално развитие" на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Радмила Котева откри официално днес старта на рехабилитацията на път ІІI-235 – Главиница - Зафирово по Лот 3 на ОПРР. Разстоянието е разделено на два участъка. Първият с дължина 7,2 км ще бъде рехабилитиран, а пътните съоръжения по протежението му - ремонтирани. Ще бъде подменена остарялата предпазна ограда, ще бъдат изработени 4 тръбни водоскоци като един от тях ще е с диаметър 1000 мм, а останалите 3 - по 500 мм. Нови облицовани окопи с дренаж ще гарантират обезопасяването на пътната настилка по време на дъждовния сезон. В участъка ще бъде ремонтирана и мрежата за ниско напрежение.
Върху втория пътен участък с дължина 6,8 км е предвидена рехабилитация, почистване, ремонт и възстановяване на съществуващите отводнителни съоръжения, както и изграждане на нови. Ще бъде подменена и съществуващата предпазна ограда. От тринадесет ЛОТ-а, два са в Силистренска област. На 1 октомври ще стартира ремонтът на участъка Дулово - Ситово.
Общата стойност на програмата е 500 милиона лева, които трябва да бъдат усвоени до 2013 година, уточни Радмила Котева.
Стойността на проекта е 4 074 290 лева като Европейският фонд за регионално развитие съфинансира ремонта с 3 463 682 лева. За изпълнител на пътно-ремонтните работи е избрана варненската фирма "Пътища и мостове" ЕООД. В това число влиза и изграждането на 12 хил. кв.м тротоарни площи в с. Сокол.
Само лошото време може да попречи на фирмата изпълнител да не се вмести в срока от три месеца.
Ремонтът няма да затвори пътя, само ще бъде ограничена скоростта, уточни Росен Колелиев, управител на фирмата.
Дръстър ПРЕС

Facebook коментари