Четвъртък, 18 Юли 2024 г.

Област Силистра включена в европейската EDEN мрежа – туристическата карта на Европа

На 27 септември (Понеделник), на тържествена гала-вечеря в белгийската столица Брюксел, заедно с останалите европейски представители, проектът "Област Силистра представя: седемте състояния на водата – Дух, Здраве, Вяра, История, Красота, Традиция и Бит", ще получи своето официално признание, съобщиха от областна управа.
Екип на Областна администрация - Силистра ще отпътува днес (неделя ,26.09.) за кулминацията на четвъртото издание на конкурса за най-добра туристическа дестинация EDEN. Заместник областният управител Денка Михайлова, Дарина Иванова –нач. отдел и Ренета Костадинова – експерт в областната администрация (част от екипа, създал проекта), ще участват в церемонията по награждаване на тазгодишните победители (сред тях е и проектът на областна администрация-Силистра, която е тазгодишният представител на България)
Област Силистра ще бъде включена в европейската EDEN мрежа – туристическата карта на Европа за нови дестинации. В това се изразява и същността на наградата – мащабна, безплатна реклама.
На тържествената церемония, при представяне на Силистренския проект ще бъде излъчен и 3 –минутен презентационен филм, заснет през м. август от екип на Европейската комисия. Той онагледява както "състоянията", отразени в проекта, така и възможностите за пълноценен, природосъобразен отдих в област Силистра.
В рамките на дните на EDEN –срещата в Брюксел (27 и 28 септември 2010 г.), се предвижда да бъда подписана Декларация за Европейската мрежа от добри дестинации за устойчива туризъм. Чрез нея страните, участнички в EDEN-мрежата се споразумяват да си сътрудничат, да обменят опит и добри практики.
Предвиден е и презентационен щанд, който да популяризира област Силистра и България, от където посетителите ще могат да получат рекламни материали и брошури

EDEN е акроним на European Destinations of Excellence (Най-добри европейски дестинации) – проект, който популяризира моделите на устойчиво развитие на туризма на територията на целия Европейски съюз. Проектът се базира на национални конкурси, които се провеждат ежегодно и в рамките на които се избира туристическа "най-добра дестинация" за всяка участваща държава.
Чрез подбора на дестинации, проектът EDEN ефективно постига целта да привлича вниманието към ценностите, многообразието и общите характеристики на европейските туристически дестинации. Проектът повишава популярността на прохождащите европейски дестинации, създава платформа за обмяна на добри практики на територията на цяла Европа и насърчава работата в мрежа между отличените дестинации.

Facebook коментари