Четвъртък, 02 Декември 2021 г.

Община Дулово тормози населението на село Черник (видео)

В снощните новини по БНТ бе излъчен репортаж на силистренската журналистка Маргарита Иванова в рубриката "Тук живея" за незаконното сметище, което месеци наред трови въздуха в дуловското село Черник. По закон сметището отдавна е трябвало да бъде ликвидирано, но камионите на фирмите за чистота продължават да изсипват там боклука на град Дулово.
Всяка вечер неизвестни подпалват сметта и обгазяват близкото село Черник. Жителите на селото заплашват с гражданско неподчинение, ако екологичният тормоз не бъде спрян.
Всяка вечер, при залез слънце, Черник потъва в здрач. От пушека не само, че не може да се диша, но и нищо не се вижда, разказват хората.
Граждани споделят в репортажа: "Не спира да пуши тоя боклук, идвала е пожарна, полиция тука не могат да ги хванат кой пали тия боклуци, просто редовно, системно пушат. Нощно време с автомобил не можеш да се движиш - димна завеса."
Майки се оплакаха, че бебетата им имат дихателни проблеми от лошия въздух. Възрастни хора с астма не смеят да излязат от домовете си, защото се задушават. "...Ето днес пак съм ги водила по доктори, в понеделник пак бяхме във вторник, другата седмица пак ни викат, просто те не могат да дишат този въздух."
Сметището отдавна е трябвало да бъде ликвидирано, а боклукът да се извозва до депото в Силистра. Хората обаче ни предоставиха кадри как камион на чистотата изсипва боклук пред очите на общински служител. Според тях така е всеки ден, а от общината си затварят очите.
- "Умишлено го палят, техни хора го палят, за да се намали обемът".
От кметството не могат да направят друго, освен да пишат сигнали.
Себахат Сопен - кмет на с. Черник: "Община Дулово трябва да вземе решение, аз нямам бюджет, нямам техника, колкото и да искам, нищо не мога да направя. Съжалявам всички хора, които живеят тука."
Проблемът е финансов и общината няма средства да го реши, беше коментарът на общината.
Гюнер Рамис - кмет на община Дулово: "С магическа пръчка не можем да рекултивираме всички сметища. Ще се направи финансова оценка и ако ПУДОС предприятието ни осигури безлихвен кредит или някакъв заем, ние сме готови да го реализираме."
Хората обаче настояват за спешни мерки и заплашват, че ако екологичният тормоз не бъде прекратен, ще започнат гражданско неподчинение.

Facebook коментари