Вторник, 07 Февруари 2023 г.

Изграждането на Дунав мост 3 "Силистра-Кълъраш" вече не е мираж, смятат от областна управа

"Подписанaтa на 23 септември 2010 г. Съвместна декларация на правителството на Р България и правителството на Р Румъния за изграждане на нови мостови връзки над река Дунав от министър Александър Цветков и румънския му колега Анка Боаджиу дава сериозни основания да считаме, че пътят към конкретна дейност по този проект е открит", коментира областният управител д-р Владимир Янков.
Областна администрация-Силистра, народният представител Стефан Господинов и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията работят интензивно по реализацията на този важен за региона проект, тъй като ясно осъзнават, че едно забавяне би повишило риска – част от международните транзитни потоци да бъдат пренасочени през съседни страни.
Подписването на съвместната декларация НА 23.09.2010 г. бе предшествано от работна среща (провела се преди седмица в столицата) между областния управител д-р Владимир Янков, заместника му Денка Михайлова и народния представител Стефан Господинов с министъра на транспорта Александър Цветков и екипа му, ангажиран с проекта "Дунав мост Силистра-Кълъраш". Тя "трасира" дейностите, които ще последват след подписването на Съвместната българо-румънска правителствена декларация.
След като Декларацията между правителствата на България и Румъния е вече факт, ще бъдат сформирани работни групи, които да започнат работата по конкретните споразумения между двете държави, касаещи построяването на двата моста при Силистра-Кълъраш и Оряхово-Бекет, е станало ясно на срещата.
Mинистър Цветков е дал указания на отдела "Програми и проекти" в Министерство на транспорта, да се работи интензивно по проекта за изграждане на мостово съоръжение Силистра-Кълъраш. Подготвят се процедурата и апликационните форми за възлагане на малка обществена поръчка с предмет: "Избор на консултант за изготвяне на тръжната документация за разработване на технико-икономическите проучвания за изграждане на мост при Силистра –Кълъраш"
Областният управител е получил уверението на Министерството на транспорта, че ще се направи всичко възможно предпроектните проучвания за изграждане на мост "Силистра-Кълъраш" да бъдат финансирани от Оперативна програма "Транспорт".
Това в първи реален акт по фактическата реализация на идеята за изграждане на мост при Силистра-Кълъраш.

Facebook коментари