Събота, 02 Декември 2023 г.

Силистренският музикант Димитър Гугов и неговият ансамбъл ще изнесат концерт в Женева

Добруджански форклор ще звучи на 1 октомври вечерта в един от най-големите градове на Швейцария Женева, съобщиха от община Силистра.
Силистренският музикант Димитър Гугов и неговият ансамбъл ще изнесат двучасов концерт "Изкуството на българската гъдулка" в рамките на международния фестивал "Les Nuits Du Monde", чието мото е "Балканската музика – вратата на Изтока". В състава свири още един силистренец – акордеонистът Георги Недков. Останалите музиканти са Николай Паскалев – гъдулка, Темелко Николов – кавал, Явор Тасков – тамбура и Хасан Мустафов – тъпан.
За голямото събитие в анонс разказа бащата на Димитър - Колю Гугов, който от години е сътрудник на общината и много се гордее с успехите на своя пораснал син. Той смята, че няма нищо случайно и приема изявата на двамата силистренци на връх 1 октомври – Денят на освобождението на Силистра от румънска окупация преди 70 години – като знак за силата и жизнеността на добруджанския дух.

Ето как е представена формация "Димитър Гугов" пред женевската публика:

"Гъдулката прилича на малка цигулка, нейни варианти могат да се срещнат в съседни на България страни. Но българската гъдулка е инструмент с рафиниран звук, от нея излизат деликатни мелодии в трудни ритми. Репертоарът на формацията съдържа както танцова музика в неравноделните тактове 5, 7, 9 или дори 11/8 по – известни като "Български ритми", както ги нарича Бела Барток - но и песни, балади и инструментални импровизации от различни региони на България - Добруджа, Тракия и Македония ...

Формацията е създадена от младия виртуоз Димитър Гугов. Неговата музикална практика има "градско-селско потекло". Той и неговите музиканти са верни на духа на традицията, но музиката им е и преоткриване на най-новата история на България. Резултатът е една творческа изява, вдъхновяваща и празнична. В нея гъдулката, самостоятелно или в комбинация с кавал, флейта, акордеон и тъпан, се очертава като инструмент на всички чувства".

Facebook коментари