Понеделник, 27 Март 2023 г.

Фотоизложба посветена на 70-годишнина от възвръщането на Южна Добруджа към България в Силистра от 30 септември

Регионален исторически музей – Силистра организира фотодокументална изложба, посветена на 70-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към България.
Изложбата е разделена тематично на три цикъла: влизането на българските административни власти и войска в Южна Добруджа, преселването на севернодобруджанци и тържественото честване на първата годишнина от историческото събитие в Силистра.
Близо 80 снимки и документи ще бъдат представени в изложбата. Тя проследява в хронологичен план събитията свързани с връщането на Силистра отново на България. Оригиналните кадри от освобождението на града ни се съхраняват във фонда на музея. Посетителите на изложбата ще могат да видят също така и снимки от честването на 50-годишнината на Педагогическото училище в града, която за по – голяма тържественост силистренци са решили да съчетаят с мащабното отбелязване на първата годишнина от връщането на Южна Добруджа. Включени са и снимки от това знаменателно честване на силистренци, живеещи във Варна и Шумен.
Изложбата е фотодокументална, но представя и оригинални експонати, свързани с историческото събитие. Такава е таблата, на която по стар български обичай с хляб и сол, е бил посрещнат генерал – лейтенант Георги Попов, който организира състава на войсковите части, които заемат Южна Добруджа от 21 септември до 1 октомври 1940 година. Тя е изработена от местен майстор, специално за посрещането на българските войски в Силистра, като на видно място е изписана датата 1 октомври 1940 г. Съставители на изложбата са Вера Милева, уредник в отдел "Нова история" и фотографът Жечко Жечев. Научен консултант е д-р Румен Липчев.
Изложбата е подредена в Художествената галерия и ще бъде открита на 30 септември от 17.00 ч. Тя ще остане в залите на галерията до 15 октомври.

Facebook коментари