Четвъртък, 18 Юли 2024 г.

Кулинарният фестивал "Гозбите на Добруджа" се проведе в Сребърна

Кулинарният фестивал "Гозбите на Добруджа" се организира от Община Силистра, кметство с. Сребърна и НЧ "Възраждане - 1940" и се проведе днес, 21 октомври 2017г., събота, от 10.30 ч. в с. Сребърна, в парка пред читалището.
Събитието се провежда за шеста поредна година, под патронажа на кмета на община Силистра , д-р Юлиян Найденов и е част от богатия културен календар. Днес в радостното събитие взеха участие стотици гости на селото. Честта да открият празника имаха кметът на селото Георги Иванов, областният управител на Силистра г-н Ивелин Статев,председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, зам.-кметът г-жа Денка Михайлова,областният управител на Перник и председател на Жени ГЕРБ г-жа Ирена Соколова и Общински съветници. В похвалните си слова всички подчертаха силата на българския фолклор, неговата важност и непреходност за поколенията. На състезаващите се пожелаха успех и с радост се насладиха на колоритните участници във фестивала.
В атрактивното фолклорно и кулинарно събитие взеха участие читалища от цяла Добруджа, а също и от Румъния, пенсионерски клубове, неформални групи и индивидуални участници.
Броят на участниците надхвърли очакваните 190 души с общо 485 ястия.
Програмата на фестивала включваше номинации в категориите:
КОНКУРС НА ДОБРУДЖАНСКИ ЯСТИЯ
ЕТНО ВИЗИЯ НА ЩАНД
ТВОРЧЕСКИ РАБОТИЛНИЦИ – детска готварска работилница
ФОЛКЛОРНА ПРОГРАМА – танцови и певчески изпълнения
Задължителното условие за участие във фестивала е: всеки участник да се представи с домашно приготвено ястие, поднесено в глинено гърне, чувен или тава.
Ястията ще се оценяват в категории - супи, основни ястия и десерти от експертно жури.
Веселието и насладите на прекрасните добруджански блюда завърши по стар български обичай с гощавка - рибена чорба и пържена риба.

Facebook коментари