Вторник, 28 Юни 2022 г.

Веселин Марешки: Над 1500 аптеки са незаконни и трябва да затворят веднага

Предложихте всички участници на пазара да намалят цените, по които продават лекарства. В отговор фармацевтите окачествиха предложенията ви като популистки и като опит в един последващ момент да останете сам на пазара и държавата да ви подари монопол. Как изчислихте разходите им?
- Дадох примери. Най-спокойно може да се види, че всеки един дистрибутор от останалите на пазара дава между 5 и 20% отстъпка на аптеките в зависимост от вида лекарства, които купуват и оборота, който правят, което означава, че реално няма никакъв проблем дистрибуторите да си намалят надценките с 4-5 пункта.

Ние твърдим, че 7-9% са страшно много за всяка една търговия на едро (б.ред. законовите надценки за търговия на едро с лекарства са максимум 9% над цената на производител при най-евтините лекарства), като се има предвид, че дистрибуторите взимат и страшно много отстъпки от производителите, но и самите дистрибутори го доказват като примерно тези надценки ги дават под формата на отстъпки на аптеките.

Затова, за да не се изкривява пазарът, и при това крайният клиент, здравната каса, болниците и т.н. да не плащат по-високи цени, ние предлагаме нормативно да се намали надценката на търговеца на едро с 4-5 пункта.

Те смятат, че това не би могло да покрие техните разходи.
- Самите търговци на едро да дадат справка колко процента отстъпка дават на аптеките. Аз твърдя, че те дават между 5 и 20%, говоря между 5 и 20%. Моето предложение е само петте да отпаднат - да не дават отстъпки на аптеките.

Как изчислихте разходите на аптеките и всъщност какво е предложението за аптеките, с колко биха могли да намалят цените за частично платените от здравната каса лекарства?
- Мисля, че аптеките също могат да направят 5% отстъпка като минимум. От гледна точка на това, което чух, че е проблем на здравната каса, казах, че е напълно възможно аптеките от 30 да увеличат срока на плащането на 45 или 60 дена, което означава реално, примерно намаляване на печалбата им с около 1% месечно. Ако те работят на 1% марж и това ги вкарва в много големи загуби, ще приема, но няма никаква логика, защото те имат между 25 и 30 и колко процента надценка.

Законовата им надценка е по-ниска (б.ред. до 22% над цената на производител)…
- По здравна каса може и да е по-ниска, но като цяло на свободния пазар имат и още по-високи надценки, но освен това вземат и големи отстъпки от дистрибуторите. За миналата година, което е другото обвинение на фармацевтите, за миналата година нашата фирма е обявила, е реализирала и обявила официално около 14 млн. печалба и съответно е внесла около 1.4 млн данъци печалба и около 5 млн. ДДС в държавния бюджет. Понеже ни обвиняват, че ние сме на тъмно, на какво не било и не внасяме ДДС.

А как при тази средна работна заплата – под 300 лв., успявате да намерите фармацевти, при положение, че средната работна заплата в сектора и прагът за осигуряване са много по-високи?
- Прагът за осигуряване на магистър-фармацевтите е по-висок, но за помощният персонал, който е най-масовият при нас, е много по-нисък. Но то това нещо също можем да излезем и гледаме кой какво внася и като социални осигуровки в бюджета.

Но понеже се твърдеше основно за данък печалба и за ДДС, аз казвам, че са влезли 5 млн. ДДС миналата година и ме интересува съвкупността от всички други малки аптеки нали, колко данък печалба са платили и колко ДДС са внесли в държавата…. Това би било много интересно.

Да приемем хипотетично, че здравната каса се съгласи на тези предложения за аптеките – за колко време ще продавате по този начин и само вие или и останалите трябва да продават така?
- Не, аз мисля, че всички могат да работят по този начин. Факт е, че на пазара има много аптеки вече, които се съобразяват с нашата ценова политика и продават доста по-евтино даже от тези 5%. Има много аптеки, които работят и с 10-15% отстъпка по здравна каса, те се развиват и не са на загуба.

Значи единствените, които в момента оспорват тези решения, това са някакви субекти, които по наша преценка работят изцяло в сивия сектор, работят в до голяма степен незаконно и аз съм готов, ако говорим за публичност, да се направи една комисия, в която да има представители на всички заинтересовани страни и да се мине по всички аптеки и по дистрибутори и да се провери кой какво прави и с какви надценки работи, каква му е печалбата, какви данъци внася, има ли магистър-фармацевт в аптеките и тогава ако се направи това нещо, над 1500 аптеки, които са незаконни и в момента, т.е. те не би трябвало да работят, трябва да затворят и когато тези аптеки затворят, тогава останалите имат много по-нормални условия ще има на работа, първото, което е, ще имат достатъчно персонал и ще могат при много по-ниски нива на надценките да обслужват пазара.

По какъв начин успявате да формирате толкова ниски цени на медикаментите. Всички ли са с ниски цени или чрез кредитиране от производител-дистрибутор с цел да си увеличите пазарния дял или финансирате разрастването си от друг бизнес. Защо всички останали не могат да предложат такива условия, а вие можете?
- Нали това казах. Аз в момента мога да ви дам примери за много други аптечни вериги, които работят на почти същия принцип на нашия. Така че не, твърдението, че само аз мога е абсолютно некоректно.

Възможно е, след като и други го правят, значи е възможно, просто аз искам да работя на 1% марж, да съм на печалба, но да ми остава 1%-2% от оборота, а не да ми остават 15-20% от оборота.Това е разликата. На мене 1-2% върху моя оборот ми е абсолютно достатъчен. Другите казват: "На мен не ми ли остават 20%, няма да се занимавам" и съответно трябва да работят с много по-голяма надценка.

Аз твърдя, че не заемам по-големи отстъпки от нормалните, които се дават на пазара. Но въпросът е, че аз успявам примерно моите разходи да ги сведа в аптеките в рамките на около 6-7%, докато другите първо не могат да сведат разходите до толкова, защото работят на друга система нали – в смисъл разчитат на по-големи надценки, вместо на по-голям оборот и второ искат и са си заложили и по-голяма печалба.

Това прави разликата между нас и тях огромна. Значи ако моите разходи са 7% и аз съм сложил 2% печалба, означава, че работя на 9%, а 9% отстъпка вземат абсолютно всички аптеки на пазара. Ако другите разходите им са 15%, те са им сложат 15% печалба и стават 30%, което е надцнеката от 25%, което им се дава и още 5-10% отстъпка от дистрибуторите. Това е много …

Нас са ни проверявали, имаше и дело в КЗК, много обстойно са ни проверявали отвсякъде, и от икономическа полиция, постоянно се занимават държавните органи и контролните с нас и всичко се вижда как е прозрачно и как се върти около основната идея на бизнеса да прави обеми, от това по-големи печалби, а не от надценки.

Добре, аз не съм чул някой да пита чак толкова много за Кауфланд. Ние го правим по същия начин, по който го правят и те, т.е. големи обеми, съкращаване на разходите и доста по-ефективно да бъде и това е, това е разковничето.

Не всички са еднакви - има по-малки, по-големи. По-големите пък получават по-големи отстъпки.
- Конкуренцията между дистрибуторите е толкова голяма, че те реално и за много по-малки обеми дават почти същите отстъпки, които дават и на големите клиенти.

Основен клиент сте на Хигия, която пък беше продадена в много лошо финансово състояние (б.ред. две поредни години на загуба от общо 48 млн. лв. и несъбрани вземания за 113 млн. лв.), това има ли връзка с разрастването на бизнеса ви?
- Много ми е интересно, че абсолютно всички нали, и "Софарма", и "Либра" твърдят, че работят на ръба на загубата и отчетите им доколкото знам са в много плачевно състояние (б.ред. според отчетите на "Софарма" и "Софарма Трейдинг", представени на БФБ-София, компаниите са на печалба, по последния отчет на "Либра" от 2008 г. компанията също е на печалба), а пък ние не сме теглили кредити, което просто обезмисля въпроса.

Оказва се, че и тези, които работят с други клиенти, са в лошо финансово състояние. Може би лошото им финансово състояние идва от лошият им начин на работа на всички дистрибутори, а не на "Хигия" и конкуренцията между тях, която ги обезкървява, а не от това дали работят с мен или с някой друг. Защото примерно "Софарма" не работи с мене, ама аз не съм видял резултатите им да са много цветущи.

"Софарма трейдинг" имам предвид и то с дотацията, която получават от "Софарма", от завода. Ако "Софарма" изтегли стоката от "Софарма трейдинг", аз твърдя, че резултатите на "Софарма трейдинг" ще бъдат по-лоши и от на "Хигия" (б.ред. според консолидирания отчет на групата "Софарма" фирмата не е кредитирала "Софарма трейдинг").

По-лоши от "Хигия"? "Хигия" има две поредни години огромна загуба.
- Ами, най-вероятно да. Значи там загубата дали се прехвърля от производител там, те си знаят те са били вертикално интегрирани между производител и търговец, как са се увъртали тези загуби…

Вие сте основен клиент на "Хигия". Този дистрибутор не ви ли е кредитирал?
- Да, основен клиент съм, но няма такова нещо. По време на нейната продажба, естествено, че дължа нормалните пари, които всеки един клиент дължи на дистрибутора в рамките на отложеното плащане, което има. Но то в никакъв случай не е по-голямо, отколкото са давали другите дистрибутори.

Само че аз го казвам, това няма нищо общо с лошите финансови резултати на "Хигия". Това, че аз пазарувам от "Хигия" на условия, които са равни на условията на другите дистрибутори, т.е. ако от моята дейност другите дистрибутори губят, те също няма да ме зареждат.

За един месец й падна пазарният дял с 10%, защо я купувате сега?
- Защото сега считам, че ми е изгодно. При това аз никога съм имал интерес да купувам дистрибутор. Просто оказа се, че конкурентите са много антагонистично настроени и явно, че новият собственик не успява да се справи с тези хищници на пазара и решава да се оттегли, а пък аз нямам необходимост да се получава срив при мене при доставките и затова естествено, че ще направя всичко възможно да стабилизираме състоянието на "Хигия".

БФС казват, че сезират КЗК за наличието на вертикални структури и за нарушения на лекарствения закон от Ваша страна и са сезирали прокуратурата за произхода на капиталите…
- Доколкото разбрах това не е към мене, това е за всички участници на пазара. Ами ние ги подкрепяме изцяло. Защото, първо за произхода на капиталите въобще не се притесняваме, второ, ние сме единственият търговец на дребно, който не е бил вертикално интегриран по никакъв начин, а като се има предвид вертикалната интеграция примерно на структурите около "Софарма" и "Чайкафарма", които говорим за производител, търговец на едро, вериги от аптеки, здравноосигурителен фонд и болници.

Представяте ли си за каква вертикална интеграция говорим нали, докато в моя случай и то много години след другите, когато никой досега не си е правил труда да го повдига въпроса, аз решавам да се сдобия и то заради форсмажорни обстоятелства, да се сдобия с дистрибутор….

Имате и медицински център.
- Да, имам и ДКЦ, но то е с много малки обеми, въобще няма никакво влияние върху пазара, то не ни носи никакви приходи, мога да го подаря на общината във всеки един момент. Несравними са нещата, къде е производител, и то говорим за големи производители, къде са дистрибутори, най-големите дистрибутори, къде са най-големите вериги от аптеки и тази вертикална интеграция никой не я разследваше досега и в един момент тръгнаха да разследват леката моя вертикална интеграция.

Моята подкрепа е точно в тази връзка –всички да излязат и да видят големите въпроси – кой кога купи бъларските фармацевтични заводи и на каква цена, кой кога купи аптечните дружества, на каква цена и какво прави в тях. Ако трябва, тези хора, на които им е подарявано навремето собственост, сега да почнат да правят ресто на държавата, за да може тя да си влезе в социалните функции.

Вие сте най-голямата аптечна верига, какво значение имат другите?
- Не, аз говоря за хората, нали говорим за разследвания и за това какво се е случило. Подарили са им ги аптеките, ами поне да бъдат така добри, ето сега има криза, да помогнат, вместо да се опитват да ги дават за банки и да печелят, да дадат малко от печалбите си, за да върнат малко от това, което са вземали през годините. Това е моето мнение, ние се борим за интереса на хората, не за интереса на няколко човека.

Какво ще обясните за произхода на капитала?
- Аз първо, че КЗК не ме е питала за произход на капитала. Второ, ако ме е питала, преди това съм обяснявал, и трето ние всяка година си отчитаме печалбите, мисля, че почти всяка година сме на печалби и то на големи печалби. За миналата година спечелихме, само за миналата година 14 милиона. Така че за произход на капитали мога да говоря спокойно.

Добре, защо е това отношение към "Софарма" и към "Търговска лига"? Плод на конкурентна борба ли е?
- Не, не е само към "Софарма" и "Търговска лига". Не искам да ме разбирате погрешно. "Софарма" и "Търговска лига" са в една посока, "Стинг" примерно са в друга посока. Искам разследванията да стигнат до там. Ние примерно отиваме да купуваме една аптека.

Тя се оказва, че работи абсолютно незаконно, т.е. няма квадратури, няма магистър-фармацевт, няма нищо. Тя обаче се обслужва от "Стинг" и реално, и явно, след като се обслужва от "Стинг" се счита на пазара, че тя ползва някакъв чадър. Т.е. тази аптека може да работи абсолютно незаконно, докато тя е де факто снабдявана от "Стинг".

В момента, в който обаче аз започна да работя на същото място, със същия персонал, при същите условия, веднага тази аптека се обявява за незаконна. И аз питам кой е поддръжникът на сивата икономика и незаконните аптеки. "Стинг" са замесени в други негативни явления. "Либра" са замесени в трети.

В какви?
- Значи аз примерно твърдя, че държавната поръчка, цялата, може да бъде обслужвана срещу не повече от два до 3 процента за дистрибутора. А там в момента изтичат едни 10-15%. Това говорим за пет пъти повече пари, които се плащат за услугата.

И там се вижда, че няма никакъв пазарен принцип и няма никакъв по-добър дистрибутор или нещо такова, просто удобните фирми заемат този пазар. (б.ред. в момента надценката на дистрибуторите е включена в цената, с която компаниите се явяват на търга).

Целият сектор работи с много по-високи надценки и казва, че това не му е достатъчно да съществува в сегашния вид, при това снабдяване на болници и на аптеки. Вие казвате, че ще разнасяте много по-евтино, как и колко време ще издържите с тези цени?
- Да. Ще издържа безкрайно. Аз не говоря това да го правя на загуба. Аз твърдя, че това нещо ще го правя, ще си плащам разходите и ще ми остане минимална печалба и това мога да го докажа с отчети. Какво мога да спечеля утре ако вдигна цените оборотът ми ще се срине..

В момента, в който си сам, можеш да спечелиш всичко, естествено е…Ако останалите не могат да работят при тези условия.
- Да, ама другите няма да участват на държавните поръчки, ще участват на другия пазар. Значи държавата не е длъжна, защото някой не може да си плати заплатите или комисионните, или екскурзиите в чужбина, а държавата да налива пари в тези дистрибутори.

Държавата трябва да направи търг , ако аз успявам – нося, като не успявам идва следващият със следващата цена. Примерно ако един дистрибутор, и не говоря за себе си, аз на болничния пазар не участвам, но примерно ако един дистрибутор успява в една болница да носи определен медикамент за един лев, това да стане референтна цена.

Всеки друг, в която и болница да иска да продава, ако някой директор си харесва друг дистрибутор, трябва да е така добър да си купува на тази цена. (б.ред. – в момента болниците дължат на дистрибуторите си около 400 млн. лв. за медикаменти и консумативи. В това число не са включени наказателните лихви за просрочия. Отделно от това услугата за "разнасяне" не е отделена от цялостното съхраняване на лекарствата и договорите със съответната фармацевтична компания за продажба на медикаментите й. Тъй като производителят носи отговорност за качеството на лекарството до крайния клиент, той сключва договор с избрани от него дистрибутори, които отговарят на изискванията му в сферата на добрата дистрибуторска практика и навременното плащане)

Казвате тежки думи за сектора.
- Всичко е прогнило в корупция. Всички говореха как дълго време един мобилен оператор е оставен да работи без конкуренция, за да трупа големи печалби. Същото нещо твърдя, че в момента се случва в лекарствата. Чрез забраната, т.е. утежняването на процедурите за регистрация на други медикаменти де факто се поддържат много високи цени на лекарствата у нас.

Значи, в момента има аналози, европейски аналози на български лекарства, произведени в Европа на техните нива на заплати и т.н., при техните нива на качества и излиза на половин цена от това, което го продават българските производители на българските граждани.

Витамин С ампули има западни производители, които го произвеждат на много по-ниска цена. (б.ред. проверка на "Дневник" показа, че в Изпълнителната агенция по лекарствата няма постъпило искане за регистрация на подобен продукт в България, законовият срок е 90 дни).

Какъв е проблемът, няма европейски производител, който да не може да регистрира лекарството си в България.
- Значи трябва да се направи процедура, която да облекчи поне европейските производители. Процедурата е една-две годишна. Въпросът е да се опрости процедурата, да се направи едномесечна примерно.

Тръгнахте да воювате с всички, защо?
- Защо с всички. Хората пък са на наша страна, хората не искат да плащат такса рецепта и да влизат в такива измислени аптеки. При моите идеи, които имам, които така смея да твърдя, че са нормални – да работя малко по-евтинко, да има по 2-ма магистър-фармацевти,по принцип всички би трябвало това да го искат, защо казват, че съм грешен нали и моите идеи са грешни. Аз искам да има правила и аз ще отговарям на същите правила.

И в момента сте извън правилата, защото един собственик може да има 4 аптеки, примерно.
- Не това е една фирма, а не, а в смисъл, фирмата си е собственик на аптеките, а пък никой не е ограничил колко фирми може да има в случая.

Добре, най-големите конкуренти на Хигия са грешните, кои са добрите?
- Не, аз не казвам, че най-големите конкуренти на Хигия са грешни, а Хигия сигурно също са участвали в търговете на Министерството на здравеопазването по болниците и съответно …той пазарът като е изкривен и най-чистият той като влезе на пазара или се съобразява, или пазарът го изхвърля.

Аз понеже искам да се съобразявам с тези правила ги поставям и понеже сега в момента най-накрая се почувства, че едва ли не има желание за промяна, аз ги поставям още веднъж.

Не, не ги обвинявам в престъпление, обвинявам системата в това, че тя им е дала по-големи надценки, отколкото те имат нужда и това нещо явно може да се види във всеки един дистрибутор като се влезе. Аз твърдя, че нито един от дистрибуторите не ги оставя за себе си, което означава, че те не му трябват.

Бърка се в тяхното счетоводство, влиза се вътре – колко е процентът отстъпка, който давате на пазара, и веднага всичко ще им лъсне. Огромни маржове, няма такъв бранш, в който да се работи с 15-20% марж. А аз твърдя, че при дистрибуторите има 9% надценка и ще вземат между 5-10-15% отстъпка вземат от производителите.

Ясно е, след като си го направил като дю-дилиджънс на Хигия, то това си е ясно, след като го има на хартия…явно е било така.
- Ама то и в другите, през годините съм работил и с другите дистрибутори, аз съм работил с всички дистрибутори и съм работил и с всички производители, аз знам какви са условията на производителите. Също, държавата нека да поиска и условията на производителите, да види какви отстъпки дават на дистрибуторите и да види какви са маржовете. Аз мисля, че от 15% пет спокойно могат да бъдат дадени на хората и на държавата.

Как ще процедирате с дълговете на Хигия?
- Не знам Хигия да има някакви дългове, даже доколкото гледам сега информацията, Хигия няма абсолютно никакви дългове, тя предплаща на всички.

Дълговете са си проблем на стария собственик. До момента това, което виждам, Хигия няма никакви задължения към никого, предплаща си всичко, редовен платец е на всички, не съм видял да има някакви проблеми.

Аз мисля, че по принцип пазарният дял е леко завишен, както и в примерно, в Софарма трейдинг, това е формалното минаване на цялата стока на Актавис примерно през Хигия, както и преминаването на цялата стока на Софарма през Софарма трейдинг. Това фиктивно завишава оборотите. А Актавис си продават вече през завода и това са едни 10 млн. спад в месечния оборот, защото 5 млн. е оборотът на Актавис в България.

Facebook коментари