Вторник, 24 Май 2022 г.

В Силистра бе тазгодишната национална кръгла маса по силанизация на детските зъби

Националният координационен съвет на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г. в България, съвместно с Български зъболекарски съюз, Министерство на здравеопазването и регионалния координатор на програмата в област Силистра д-р Мария Димитрова, проведе в заседателната зала на Общински съвет Силистра кръгла маса за обявяване и обсъждане на дейностите, предвиждани до края на 2017 година. В нея по покана на организаторите участва областният управител Ивелин Статев, а община Силистра бе представена от Денка Михайлова – зам. кмет по хуманитарните дейности.

Актуалният повод за форума е стартиралата официално на 15 септември, а реално на 1 октомври т.г. кампания за поставяне на силанти на деца от 5 до 8-годишна възраст. Става дума за т.нар. запечатване със специална паста на емайла само на 6-ия от постоянните зъби на децата, което е безплатно за родителите и продължава до 20 ноември 2017 г. в цялата страна.

Силанизацията е огромен потенциал за елиминиране на зъбния кариес при децата, тъй като се създава бариера между зъба и бактериите, които го причиняват (повече информация на сайта www.oralnaprofilaktika.bg). Основна и най-достъпна информация за всички родители е възможна и на безплатен телефон 0800 1 45 46.

Гости на кръглата маса бяха д-р Николай Шарков - председател на БЗС; д-р Борислав Миланов - главен секретар, и д-р Виктория Жекова - национален координатор на НППОЗД. Те беседваха с 8-те стоматолози от общините в Област Силистра, работещи по Програмата, както още с директори на учебни заведения, представители на родителски настоятелства, граждани и журналисти.

На проведен предварително брифинг стана ясно, че от бюджета на държавата е заделена сума от 1 млн. лева за силанизация на 20 хил. деца. В кампанията участват около 500 стоматолози от цялата страна. За отбелязване – миналата година в област Силистра през кабинетите на стоматолозите по тази програма са минали 289 деца, съобщи д-р Мария Димитрова като областен координатор.

Като практика в развитите страни в Западна Европа силанизацията е започнала в началото на 70-те години на миналия век, а в България се провежда от 8 години насам, тъй като началото й е през 2009 г. Според статистиката за този период са обхванати 76 хил. деца в посочената възрастова група (5-8 г.), като истинските резултати се регистрират, когато навършат 15-16 г.

Кампанията за силанизиране е единствената в сферата на опазването на здравето на децата в България, която работи неизменно от създаването си досега, още повече, че тя се осъществява с информираното съгласие на родителите.

Facebook коментари