Понеделник, 06 Декември 2021 г.

Апелативният съд увеличи присъдата на учител от Дулово, блудствал с непълнолетни

Със свое решение, състав на Варненския апелативен съд увеличи от 6 на 8 години присъдата, произнесена от Окръжен съд–Силистра (ОС-Силистра), спрямо старши възпитателя Илиян Василев, признат за виновен за блудство с 6 шест малолетни ученички на възраст между 11 и 12 години, на които давал частни уроци по музика в дома си. Той е виновен и за разпространение на порнографски материали в социалната мрежа Facebook.
Пресслужбата на съда припомня, че от ноември 2014г. до месец май 2015г. в дома си, където преподавал частни уроци по музика и пеене, старши възпитателят в начален курс на обучение в у-ще "Хр.Ботев" в Дулово няколкократно извършил блудствени действия с 6 свои ученички, ненавършили 14 годишна възраст. Съдът признава вината на преподавателя и затова, че в края на април 2015 година разпространил в социалната мрежа Facebook порнографски материали за създаването на които са използвани лица, ненавършили 18 години.
Камерата, с която са били заснемани децата, е била открита от разследващите в тоалетната на жилището на подсъдимия. Чрез Facebook учителят поддържал връзка с три от пострадалите деца. Заедно с тях той създал група "Приятели докрай", в която им изпращал снимки и клипове с порнографско съдържание.
През 2016 година за тези престъпни деяния Василев получи за първи път 8 годишна присъда от Силистренския окръжен съд. При повторното гледане на делото от друг състав на първата съдебна инстанция(след като апелативният съд го върна за ново разглеждане) е наложил наказание от 6 години лишаване от свобода и е определил глоба в размер на 2000 лева. И при двете съдебни дела пред ОС – Силистра подсъдимият се е възползвал от привилегията на съкратеното съдебно следствие, потвърдил е фактите и обстоятелства, посочени в обвинителния акт.
В решението, с което Варненският апелативен съд изменя първоинстанционната присъда, е записано, че "Деянието разкрива изключително висока степен на обществена опасност. Извършвано е месеци наред от зрял мъж на 53 години спрямо пет деца на възраст между 10-12 години, в неговия дом в хода на нерегламентирано преподавани частни уроци. Децата са били поставени в обстановка на зависимост от неговите перверзни влечения. Внушавано като нормално и приятелско спрямо децата е било упражняваното осъдително поведение. Сексуалната им незрялост е била използвана и манипулирана."
Съставът на апелативния съд намира, че за това деяние наказанието лишаване от свобода на подсъдимия следва да бъде увеличено към средния размер от 12 години. Поради привилегията на съкратеното съдебно производство, след редукция на присъдата с една трета – за изтърпяване спрямо Василев да бъде наложено наказание за срок от осем години и глоба в размер на 2000 лева.
Решението на АС – Варна подлежи на касационна проверка в 15 дневен срок пред ВКС.

Facebook коментари