Петък, 23 Февруари 2024 г.

ПГМТ "Владимир Комаров" чрез различни събития се отбеляза Денят на сърцето

На 29 септември в ПГМТ "Владимир Комаров" чрез различни събития се отбеляза Денят на сърцето.
По време на събитието на учениците от 8а беше представена презентация за лесен и достъпен здравословен начин на живот и им се раздоха информационни материали , в които се съдържа статистика ,че все още сме в челните места по сърдечно-съдови заболявания и смъртност. Специалистите казват, че това сочи, че голяма част от нас продължаваме да живеем нездравословно. Близо 44% от населението у нас са пушачи. Различни изследвания пък нареждат българина на опашката в Европа по физическа активност.
9в и 10 а клас се включиха с готовност в инициативи за подкрепа на Деня на сърцето – измерване на пулса и кръвното налягане преди и след физически натоварвания, щафетни игри и състезания.
Основният убиец у нас са сърдечно-съдовите заболявания с основните си две фатални проявления каквито са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт.
Фокус на инициативата са подрастващите и семейната среда, а мотото е "Зареди живота си с енергия", което става с няколко лесни стъпки – здравословно хранене, ежедневна физическа активност, отказ от тютюнопушене.
Медицинският фелдшер демонстрира най-простият метод за наблюдение на сърдечносъдовата система - измерването на пулса и кръвното налягане.

Facebook коментари