Вторник, 06 Юни 2023 г.

Бум на проекти предстои между ротарианците на България и Румъния, вкл. между Силистра и Кълъраш

Първо за започналата на 1 юли нова ротарианска година посещение в град Кълъраш, Румъния, направи делегация на "Ротари клуб – Силистра" начело с тазгодишния му президент Атанас Великов. То е продължение на тригодишната дейност във взаимоотношенията на клубовете от двата града, чието начало е през 2007 г. Най-големият от общите проекти е посветен на засадените "ротариански гори" край река Дунав в Силистра и в Кълъраш, обновяването на които ще продължи и занапред (В момента "силистренската", която е в района на паметника "1800 години Силистра", се почиства по инициатива на клуба, вкл. с окосяване на избуялата трева и с орязване на сухите дървета). Дейността им ще се впише в предстоящия "бум на проекти", в резултат на изпълнението на подписаното наскоро Писмо за съгласие между двата дистрикта – "България 2482" и "Румъния – Молдова 2241" от тазгодишните дистрикт-гуверньори, управители на областите Красимир Ганчев и Корнелиу Дунка.
Г-н Дунка бе специален гост на общата сбирка на ротарианците от двата крайдунавски града, проведена тези дни в Кълъраш. Той се оказа добър приятел на България още от началото на 80-те години, когато е довел като гид у нас 52 туристически групи само в рамките на една година. Клубът, в който членува, в град Крайова, е побратимен едновременно с българските клубове "РК – Смолян" и "РК – Благоевград – Центрум".
Тази година румънците честват 10 години от съществуването на своята ротарианска област с 95 клуба, от които 3 в Република Молдова с общо 2722 членове в тях (за сравнение – в България има 86 клуба с около 2500 членове). И пак за сравнение: силистренският клуб, който е от типа "мъжки клуб", е в списъка на "Ротари Интернешинъл" от 2002 г. насам и е реализирал проекти за над 45 хил. лева за изминалия период, предимно собствени и привлечени от местния бизнес средства, в полза на над 10 социални и учебни адресата (областната болница, регионалната библиотека, ДДЮ "Димчо Дебелянов", Детска млечна кухня, 2 гимназии, 2 детски градини и др.). Румънският клуб е от т. нар. "семеен тип", може да се похвали с мащабно ремонтиране на 80% от леглата в тамошната окръжна болница, с давани в продължение на години стипендии на участници в олимпиади и с изграждането на площадка за скейтборд в момента.
На 5 ноември е поредният ротариански бал в Кълъраш, за участие в който силистренци вече са поканени от президента на РК - Кълъраш г-жа Еуджения Илиеску, собственик на ресторант "Queen", а в Силистра подобна проява ще има месец по-късно. Между България и Румъния действа Българо-румънски ротариански комитет, който координира проектите между двете области, като Силистра е поканена за пръв път да участва със свой представител.
За първи път в септемврийския брой сп. "Ротари България" отдели две страници за дейностите на ротарианските клубове Силистра и Тутракан, вкл. и за общите им поректи с РК - Кълъраш. В предишни години списанието даде гласност за активността в бизнес отношения на покойния ротарианец и паст-президент на РК - Силистра Димитър Ангелов заради бутиковата му винарска изба в Кайнарджа. Място бе отделено и на първото у нас частно крайдунавско яхтено пристанище на ротарианеца инж. Стефан Райчев.
"Ротари – Дунав" се нарича най-мащабният проект, който предстои да бъде реализиран на международно ниво от Германия, през Австрия, Унгария, Сърбия, Румъния, България и др., съобщи още г-н Дунка. Целта му е да сближи ротарианците от крайдунавските страни, за да се опознаят и да осъществят общи дейности в полза на общностите, в които живеят и работят.
"Нашият дистрикт изработва ръководство "Как се събират средства във фондове", което ще бъде преведено и на български език", обяви г-н Корнелиу Дунка. Президентът на силистренския клуб уведоми първия човек в момента на ротарианците в северната ни съседка, че в Силистра имаме намерение да провеждаме курсове по румънски език, а в Кълъраш – по български език, за да се ускори комуникацията между бизнес структурите в двата града. Отчита се, че езиковата бариера засега задържа част от процесите, предвид възможностите за общи проекти както по линия на ЕС, NGО-сектора, а и чрез ротарианските фондове, вкл. и на Фондация "Ротари". Мултитуининг проекти (т.е. нещо като проекти близнаци") предстои да бъдат реализирани също между България и Румъния, вкл. и в пропагандирането на възможностите в това отношение сред т. нар. "ново поколение".
Йордан ГЕОРГИЕВ, секретар на РК - Силистра

Facebook коментари