Събота, 25 Март 2023 г.

Силистра скромно отбеляза Денят на независимостта (видео)

Областният управител д-р Владимир Янков и неговите заместници се включиха днес (22.09.2010 г.) в общонационалните чествания на Деня на българската независимост. На скромно тържество пред паметника на Васил Левски в Силистра се събраха и представители на областното ръководство на ГЕРБ, общински съветници, общественици и родолюбиви силистренци.
"От 22 септември 1908 година България вече не е васална на Османската империя държава. Българската държава, в лицето на своите политици, поема риска и осъществява един от най-смелите си дипломатически ходове. Той е окачествяван и като "политическа дързост", но всъщност е изпълнен дълг", припомни събитията от преди 102 години, заместник областният управител Денка Михайлова.
В обръщението си към сънародниците си от област Силистра, областният управител д-р Владимир Янков насочи вниманието им към Манифеста на княз Фердинанд, с който в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, обявява държавната независимост на България. В него Князът изтъква най-силния аргумент : "Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й. Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде според както той иска..."
Д-р Владимир Янков изразява дълбокото си убеждение, че "денят на независимостта не заслужава да е само протоколно основание за празнично настроение. Независимостта ни дава право на избор. Дава ни право да вземаме решения, да планираме... да прогнозираме... да грешим... да поправяме грешките си... да носим отговорност за постъпките си... да бъдем такива, каквито пожелаем".
Областният управител, заместниците му, местни политици и общественици поднесоха венци и цветя на паметника на Васил Левски, в знак на почит и уважение към делото на държавниците и сънародниците ни отпреди 102 години.

Facebook коментари