Понеделник, 17 Юни 2024 г.

Доростолският митрополит Амвросий получи званието "Почетен гражданин на Силистра"

Всяка година на тази дата Общински съвет- Силистра, общинските съветници, заедно с кмета на Община Силистра, кметския екип, експертите и гражданите провеждат Тържественото заседание, в чест на Празника на Силистра- Кръстовден.
Искрено е вълнението на всички в този свят ден! Той изразява съкровена вяра, мечти и отговорност за Силистра. Ден, който напомня, че няма по-голяма радост и награда от честно и достойно изпълнения дълг. Днес, по традиция, с особена гордост бяха наградени изявени личности в Силистра, допринесли с труда си за развитието ни.
Общинските съветници , които присъстваха в залата бяха 29-ма, според приетия дневен ред, те, заедно с кмета на Община Силистра-д-р Юлиян Найденов, областния управител Ивелин Статев и Доростолския Митрополит Амвросий пристъпиха към изпълнението му.
В началото д-р Мария Димитрова в приветствието си каза:
" Нашият град е с хилядолетна история - древна и модерна културна крепост на река Дунав. Град, съхранен и обичан - източник на вдъхновение и познание!
Кръстовден е почитан в народния календар като един от най-светлите празници.
Честит да бъде за всички гости и граждани на община Силистра!"
В словото си д-р Найденов подчерта :" Отговорността е действие- така с работа доказваме, че високо ценим избора на гражданите и тяхното доверие. И само с работа и професионализъм, сътрудничество и единение Силистра ще е все по- приветлива за всички ни.
Честит празник!"
Кметът представи всички проекти, по които работи администрацията през 2016-2017г.
Областният управител Ивелин Статев поздрави местните власти и им благодари за съвестната и всеотдайна работа.
Водачите на официалните делегации от Слобозия, и Кълъраш- Румъния, от Велес- Македония , от Ржев – Русия, от Сакурагава- Япония поздравиха жителите на Силистра и отчетоха обновената визия на града.
С отличието "Почетен гражданин на Силистра", бе удостоен Доростолският Митрополит Амвросий. Негово Високо Преосвещенство подчерта еднаквостта пред Бога на всички хора от различните религии. Той разказа ,че в своето управление "нищо не би могъл да направи сам" и уточни, че в последните години е извършен ремонт на всички църкви в епархията, изградени са 4 нови храма и 4 нови параклиса.

Награждаването продължи с носителите на отличието "За
граждански принос" на Симеон Иванов Симеонов – хореограф в продължение на 45 години, на Тодор Георгиев Кърджиев –дългогодишена втомобилен състезател, на Георги Генов Нарлев –дългогодишен футболен съдия и настоящ председател на Областния съвет на Българския футболен съюз в гр. Силистра, на Катрин Нивелинова Георгиева – студентка от Филиал Силистра на Русенския университет – с наградата "Студент на годината" за отличен успех, трайни интереси и постижения в учебната и научноизследователската дейност.
В празничната програма участваха децата на ДГ"Нарцис" и на "До, ре ,ми". Мария Христова подари на японската делегация женска народна носия от Добруджа.
Празничният ден започна с молитва за Силистра, в храма "Св. св. Петър и Павел".

Facebook коментари