Петък, 12 Август 2022 г.

Съветски ГАЗ спечели конкурса за ретро автомобили "Дръстър" в Силистра

Колекционерът от София Иван Чобанов спечели Голямата награда на проведения в Силистра втори конкурс за елегантност на ретро автомобили "Дръстър". Компетентното жури с председател проф. Харолд Лешке - дългогодишен дизайнер за автомобилния гигант "Мерцедес" единодушно присъди наградата на най-елегантния автомобил GAZ 12 ZIM от 1959 г.

В Дунавски парк в Силистра днес бяха показани 35 стари возила, произведени от 1904 до 1987 г., поддържани в перфектно състояние от собствениците си. Много от тях бяха в автентични костюми от времето на автомобилите си.

Организатори на събитието са спортен клуб "Българска автомобилна слава" с директор Кристиан Желев, община Силистра и хотел "Дръстър".

Любителите на автомобилизма от старо време видяха модели, отличаващи се с изключителна рядкост и атрактивност, образец на вечната класика. Селекцията за конкурса бе изготвена прецизно, като всеки автомобил, отговарящ на всички международни стандарти, получи индивидуална покана за участие. От огромно значение бе ексклузивността на автомобила и нивото на реставрация. Освен Голямата награда, бяха раздадени още 4 приза в различни категории , в това число и награда на публиката , която отиде при силистренски автомобил - JAGUAR HOT ROD от 1956 година.

Кулинарният гуру Виктор Ангелов представи ретро автомобил на свой приятел - PORSCHE 911 CARRERA 3.0 TARGA от 1976 година. Шеф Ангелов сподели своята колекционерска страст, уверявайки , че ще участва с един от своите шест ретро автомобили в третото издание на конкурса.


Конкурсът за елегантност на ретро автомобили "Дръстър" е включен в календара на Международната федерация за старинни автомобили - FIVA за 2017 г. В него фигурира само още едно мероприятие от подобен род, провеждано на територията на България. Целта на организаторите на конкурса е да бъде постигнато високото европейско ниво и популярността на другите конкурси, съществуващи от десетилетия. Не без значение е и привличането на международен интерес към град Силистра.

Facebook коментари