Понеделник, 22 Юли 2024 г.

Откриха паметна плоча отбелязваща годишнина от подписването на Крайовската спогодба за възвръщането на Южна Добруджа към България

По инициатива на областният координатор на ПП ГЕРБ –Силистра Тодор Тодоров и идея на проф. Иван Гаврилов днес в Силистра бе открита и осветена паметна плоча посветена на Добруджанската епопея и присъединяването на Южна Добруджа към Майка България. По-рано в храм-паметника "Св. св. Първоапостоли Петър и Павел" бе отслужена заупокойна литургия за героите на България. С литийно шествие в знак на почит официалните лица се отправиха към Дунавския парк.
В тържествената церемония по откриване и освещаване на паметната плоча взеха участие: Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, общински ръководител на ПП ГЕРБ – Силистра и председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, областният управител Ивелин Статев, дарителите проф. Иван Гаврилов и Тодор Тодоров- областен координатор на ПП ГЕРБ, проф. Димитър Игнатовски от Шуменския университет, д-р Николай Тодоров- директор на РИМ- Силистра, кметският екип, много ръководители на държавни институции, общински съветници от ГЕРБ и гражданство.
От името на участвалите в тържеството институции, както и от граждани патриоти, под звуците на знакови маршове, изпълнени от Градски духов оркестър, бяха поднесени венци и цветя пред новооткритата плоча, с текст от вечната българска войнишка клетва, позната на поколения бойци и командири.
След официалното откриване Тодор Тодоров заяви: "Идеята за паметната плоча е изцяло на проф. Гаврилов, а аз спомогнах това да се за реализира". Надеждата на Тодоров е това да е една от стъпките за възвръщане на българската памет, преди всичко у младите хора.
По-късно на обяд г-н Тодор Тодоров даде курбан в църковния двор на храм по повод празника.

Facebook коментари