Неделя, 22 Май 2022 г.

Д-р Костадинова: Благодаря на Тодор Тодоров, че прие за лична кауза създаването на кардиологично отделение в Силистра

На пресконференция днес, д-р Даниела Костадинова - директор на МБАЛ-Силистра, заедно с поканените от нея Алтимир Адамов- народен представител, д-р Юлиян Найденов- кмет на Община Силистра, д-р Мария Димитрова- председател на Общинския съвет, Тодор Тодоров- областен координатор на ГЕРБ-Силистра, д-р Петя Чобанска- началник " Отделение по кардиология", д-р Васил Славов – кардиолог и председател на Районната лекарска колегия, д-р Здравко Горанов- началник " Отделение по хирургия".
"Искам да изкажа огромната си благодарност към Тодор Тодоров, който прие като лична кауза създаването на отделение по инвазивна кардиология в силистренската болница, на народния представител Алтимир Адамов за съдействието което оказа това да се случи, подкрепата на кмета на Силистра – д-р Юлиян Найденов и на министъра на финансите Владислав Горанов." заяви в началото на пресконференцията д-р Костадинова.
Милион и петстотин хиляди лева отпусна Министерски съвет с Постановление №153 от 28 юли 2017г. на МБАЛ- Силистра "за закупуване на апаратура и изграждане на структура по кардиология, в т.ч. инвазивна кардиология". Средствата са по бюджета на Министерство на здравеопазването.
Досега болните с кардиологични проблеми, като остър инфаркт на миокарда, са насочвани към специализираното отделение в гр.Русе. Времето от два часа за транспортиране често се оказва ключов фактор за спасяване на живота на пациентите. Това е основният мотив лекарите от Силистра да настояват за инвазивна кардиология в нашия град.
Очаква през 2018г. ще има оборудвано отделение, за което са отпуснати 1 милион лева благодарение на отпуснатите средства от Министерски съвет за МБАЛ- Силистра. То ще се помещава в сутерена на терапевтичния блок. В него ще работят двама инвазивни кардиолози. Предстои обучение за работа със специализираната апаратура на лекари и медицински сестри в това ново отделение.

Facebook коментари