Сряда, 05 Август 2020 г.

Силистра се включва в общ трансграничен проект за обмен на работници между България и Румъния

Общ трансграничен проект за обмен на работници ще бъде реализиран между България и Румъния.
Проектът е разработен от Българската стопанска камара - съюз на българския бизнес /БСК/, Стопанската камара във Велико Търново и Камарата на търговията, индустрията, навигацията и земеделието от Констанца, Румъния, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново Жечко Димитров, представител на БСК. Проектът е на стойност близо 600 хиляди евро, по програмата за трансгранично сътрудничество "Interreg" със срок на изпълнение две години.
В този период трябва да бъде създаден устойчив модел и партньорска мрежа за подкрепа на заетостта и мобилността на работната сила между България и Румъния.
Разработката обхваща областите Велико Търново, Добрич, Силистра и Русе от българска страна, както и четири области от румънска страна - Констанца, Кълъраш, Долж и Мехединци, посочиха организаторите.
Целта е да бъде създаден общ трансграничен пазар на труда между двата региона, за да могат работодателите от Румъния да наемат български работници и специалисти, както и българският бизнес да ползва квалифицирана работна ръка от северната ни съседка, отбеляза Томчо Томов - директор на Национален център за оценка на компетенциите при БСК.
Пет ще бъдат икономическите сектори, в които ще се търси и предлага работа. Селско, горско и рибно стопанство, преработвателна промишленост, строителство, транспорт и туризъм. Акцент ще бъдат сезонните дейности.
Проектът започва с анализ на дефицитите от квалифицирани работници и база данни за предприятията и техните профили в полза на търсещите работа.
Онлайн платформа на български и румънски език ще бъде представена в интернет.
По проекта се предвиждат обучения и мерки за справяне с младежката безработица, проблем който е значим както за румънското, така и за българското общество, отбелязаха организаторите.
От предварително проучване е станало ясно, че около 50 процента от бизнеса от двете страни на Дунав изразява желание да приема работници от съседната страна, посочи Луиза Сербула от румънската организация.
Активното население в трансграничната зона е 2 125 600 души, а броят на неактивните безработни лица е около 400 хиляди, над 500 са представителите на активния бизнес, които търсят работна ръка, посочиха участниците в пресконференцията.

Facebook коментари