Понеделник, 15 Юли 2024 г.

На 21 септември отбелязваме с празнична програма Международният ден на мира

С поднасяне на цветя пред паметника на 31 полк – Железния в Силистра на 21 септември ще бъде отбелязан Международният ден на мира, информираха от община Силистра.
Общината организира кратка програма по този повод. Тя ще започне в 16.00 часа в градинката на паметника. С послания за мир в програмата ще се включат ученици, възпитаници на Центъра за работа с деца, Градският духов оркестър, ветерани от Втората световна война. Община Силистра кани представители на политически и неправителствени организации, граждански формални и неформални сдружения, деца, младежи, родители да се присъединят към отбелязването на Международния ден, посветен на мира на земята.

"Ако искаме да съградим мир, защо да не започнем с Един ден мир". Това е едно от посланията на Нийл Буне, постоянен координатор на ООН в България, разпространено във вербалната нота , до всички власти у нас, насърчавайки ги да отбележат деня.

История на инициативата: Общото събрание на ООН за първи път обявява честването на Международния ден на мира през 1981 година. До 2002 година с този ден се ознаменува началото на годишната сесия на Общото събрание – обикновено третият вторник на м. септември. На 7 септември 2001 година се приема Резолюция, призоваваща към ежегодно отбелязване на 21 септември като ден на мира и на спирането на огъня и насилието. Оттогава все повече страни-членки на ООН, неправителствени организации, агенции на ООН, религиозни общности и групи на гражданското общество отдават почит на този ден.

Facebook коментари