Петък, 14 Юни 2024 г.

Послание на украински деца получи специална награда на фестивала "Утрешният мир започва с днешното приятелство" в Силистра

"Нека никой никога да не узнава какво е това война", пишат деца от Украйна, които участват в международния детски танцов фестивал "Утрешният мир започва с днешното приятелство" в Силистра.
Макар че сме видели страшните картини на войната, не губим надеждата си за светло бъдеще, се казва в посланието на украинските деца, разпространено в деня, определен за развлекателни игри и конкурси. Посланието бе отличено от журито и със специална награда като най-оригинално.
Със специална награда за най-оригинален костюм бе отличен колективът на народното читалище "Родолюбие" от силистренското село Айдемир. Като фотогеничен и с най-слънчева усмивка бе определен Мартин Василев от балет "Б-2" в Силистра. Най-елегантна бе двойката Тиана Угринич и Павле Савкович от Сърбия, а за поддържаща публика бе награден колективът от Грузия. Мис и Мистър "Фестивал" станаха Нино Маткава от Грузия и Габриел Георгиев от клуб "Елеганс" в Силистра.
Повече от 300 деца от Украйна, Грузия, Сърбия, Босна и Херцеговина и България гостуват за фестивала. Утре на площад "Свобода" с участниците те ще направят пленер "Аз рисувам фестивала". Кметът на Силистра Юлиян Найденов ще се срещне с представителни групи на всички състави. Вечерта ще бъде тържественото закриване и ще има заключителен концерт.
Фестивалът се провежда за двайсет и втори път с подкрепата на Министерството на културата и е под патронажа на Юлиян Найденов.
"Утрешният мир започва с днешното приятелство" датира от 1994 година. Основатели са председателят на Сдружението на детско-юношеските хореографи в България Агрипина Войнова и силистренският хореограф Йордан Филипов. В Силистра са гостували изявени детски танцови състави от Европа, Азия, Америка и Африка.

Facebook коментари