Неделя, 26 Май 2024 г.

Айдемирци с първа награда на "Златната гъдулка" в Русе

Самодейци от три групи с р-л Йордан Филипов – детски и младежки състави, както и мъжка вокална група, представители на Народно читалище "Родолюбие 20006" – село Айдемир, са сред най-добрите, спечелвайки ПЪРВА НАГРАДА, измежду 650 изпълнители 48-ото издание на фолклорния събор "Златната гъдулка", проведен в Русе. Клуб за Автентичен фолклор "Георги Жеков" с р–л Георги Спасов също взе участие.
Жури и публика оцениха представянето на близо 100 групи – 30 за изворен фолклор, 40 за обработен фолклор и 26 индивидуални изпълнители от областите Силистра, Разград, Габрово, Шумен, Велико Търново и Русе. Те се представиха с певчески, инструментален, танцов, словесен фолклор и обичаи, характерни за Централна и Североизточна България.
Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от експертно жури, а за най-добре представилите се са предвидени индивидуални и колективни парични награди, грамоти, както и голямата награда – приз "Златната гъдулка".
И тази година в рамките на фестивала бе проведена инициативата "Алея на занаятите", организирана от Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе с участието на гостуващи 24 майстори с 15 вида занаяти (дърворезба, медникарство, изработка на дантели, накити, ножове и други), познати в Североизточна България.

информация: Versinaj

Facebook коментари