Събота, 25 Май 2024 г.

10-ти ротариански празник за децата от Дома за сираци в Силистра

За десети пореден път "Ротари клуб – Силистра" подари празнични часове на децата от Дома за деца, лишени от родителски грижи "Димчо Дебелянов" навръх Кръстовден – Празник на Силистра. Тазгодишният президент на клуба Атанас Великов е 11-ят, който стои начело на сдружението с нестопанска цел, уважил лично проявата. В началото бе зам.-кметът Веселин Андреев, който остава в историята на клуба като негов пръв ръководител.
"Първата година валя голям дъжд и едва опазихме децата по време на разходката с кораб по река Дунав, което бе истинска атракция за тях", спомня си Цветана Цанова, секретар на регионалната окмиися на НДФ "13 века България". Фондът, заедно с община Силистра са традиицонни партньори на ръководството на дома при осъществяването на идеята. "Сегашните деца, като че ли са по-кротки, предишните едва ли не искаха да плуват в реката, и без да искам, без малко трябваше да си спомням плувните умения от младиин", допълва впечатления от минало време ковчежникът на клуба полк. Димитър Желев.
Всяка година проявата има различни измерения, които зависят от програмата на общината за празника. Най-често, освен обяда, даван от ротарианците, всеки път в ново заведение (тази година любезен домакин бе ресторант "Силистра"), в празнуването се вписва посещение на лунапарка, за да усетят децата неговата атмосфера. На въпроса, къде тази година бе най-интересно, отговорът бе единодушен: "На "стената"!". И на "количките", разбира се. Отговорите обаче са получени преди посещенията в Художествената галерия; в църквата, заради мощите и светите икони от Украйна и в Дунавския парк, специално за изложбата на постерите с манастири и църкви от цялата страна.
Какво ново в Дома в началото на новата учебна година? Стилиян Стойчев е негов директор и обяснява: "Продължаваме да сме единственото по рода си заведение в Силистренска област. Около 50 са децата, вкл. и в преходното жилище, където проектът с него продължава. На 25 септември за втори път наши гости ще са британците Бернадет и Дъг, чиито подаръци вече пътуват за Силистра. През октомври ще сме домакини на посещение на нови наши приятели, този път от колеж в Англия. 10 негови възпитаници ще бъдат тук, за да ни помогнат в различни дейности, вкл. и в освежаването на дома и екстериора в двора му. По този начин те реализират след конкурс свой проект, финансиран от английски структури."
Продължава да се пълни списъкът от приятели на Дома за деца, лишени от родителски грижи "Димчо Дебелянов" – Силистра: община Силистра; "Ротари клуб – Силистра", НДФ "13 века България"; бизнесменът Младен Й. Михалев (София), родом от Силистра; фирма "Актуал", която винаги снабдява с хранителни продукти участниците от името на дома при техни пътувания за състезания и фестивали. Последното засега е в КК "Албена", където "димчодебеляновци" се представят най-добре сред 9 подобни структури в страната в проведената "спортна олимпиада".
Две са алтернативите в развитието на тази социална структура и единствено по посока на превръщането му в "Център" или в "Комплекс", финансирани под формата на така нар. "делегирани дължавни дейности".
Йордан Георгиев

Facebook коментари