Понеделник, 17 Януари 2022 г.

В Силистра заработи "бяла" стая в ДАИ

От няколко дни в Силистра заработи така наречената "бяла" стая, където кандидат-шофьорите ще държат писмените си изпити. Както е известно, според новия закон тези изпити вече се извършват в поделенията на ДАИ в специални помещения и под специална техника. Репортаж на кореспондентите ни от крайдунавския град.

Кандидат-шофьорите в Силистра вече се явяват на изпити в специална стая. Охранителните мерки, които се въвеждат с новия закон, за да не се получи подмяна на документи или хора при новата система за изпитване на кандидат-водачите, са наистина уникални. Всичко започва още с влизането на изпитвания.
Севдалин Стоянов-инспектор в ДАИ-Силистра: "Кандидатът влиза, протоколът е сканиран, оставя си телефон, ключове, всички метални предмети, чанти, несесери, каквото има, оставя в шкафчето. Минава през това сканиращо устройство за метални предмети и след като се установи, че всичко е наред по отношение на човека, застава на определено място там – на определено място където трябва да застане да му се направи снимка".
Снимката трябва да отговаря на тази в личната му карта, която се сканира. Данните също трябва да съвпадат, иначе системата показва разминаването. Тя определя и реда за изпита. Сменени са и таблетите, вече са стационарни, където още при сядането камера още веднъж снима изпитвания. На практика в това помещение кандидатът е сниман от – забележете – 8 камери.
Евгени Аврамов-началник на ДАИ-Силистра: "Във всеки един момент се вижда - в моята стая аз имам достъп до самата стая – и мога да гледам във всеки един момент и оттам нататък в агенцията има също колеги с наблюдаващи функции, които следят в реално време как се провежда изпитът".
Севдалин Стоянов: "Нас също ръководството ни следи по време на изпита какво става в залата. Ако ние нещо сме пропуснали веднага може да ни се обадят и дадат сигнал, че има нещо. Лично мнение ще ви кажа – за мен е невъзможно да се направи манипулация отсега нататък".
Че драконовските мерки са непреодолими, свидетелстват и изпитваните.
Галя Георгиева: "Системата позволява да се върнеш, да си направиш поправка, няма никакъв проблем. Но системата за сигурност е перфектна, бих казала. Интересно ми е да видя дали някъде ще има репортаж за някой, който да може да пробие подобна система".
Дали така конструираният "биг брадър" ще преустанови корупцията и измамите при вземането на шофьорски изпити, предстои да видим. Но резултатът да е дори един спасен живот от войната по пътищата, си заслужават усилията.

информация: tvevropa

Facebook коментари