Сряда, 29 Ноември 2023 г.

Земеделци в Добруджа сменят тютюна с лешници и трюфели

Заради все по-ниската изкупна цена на тютюна, все повече земеделците се насочват към отглеждането на лешници и трюфели. Такъв е случаят с Тихомир и Даниела Панайотови от тутраканското село Старо село, които ще се грижат за 150 лешникови дръвчета със заразена с летен черен трюфел коренова система.
Николета Симон, представител на румънска фирма, която предлага разсада: "Това са фиданки от лешник, чиито корени са заразени с мицела на летен черен трюфел. По каталог добивът от тази култура може да достигне 100-150 кг от хектар, а през тази година цената на един килограм черен трюфел скочи на 200-300 евро. Възможно е обаче фиданките да са от бор, дъб или габър. Така се получава двойна култура - докато трюфелите се развиват под земята, над нея могат да се берат лешници или пък растат дървета, които дават ценен дървен материал".
Той се приготвя в научноизследователски университет в град Витербо, Италия. Заразените с мицела фиданки са на възраст една година и се доставят в кофички за засаждане. Това не може да се прави само през зимата.
Идеята за модерната култура е заимствана от румънски фермери, които вече са засадили градини с екзотичната порода лешници. В градината в Старо село засега са засадени 150 дървета, но стопаните имат намерение да разширят площите.Очаква се първата реколта от ядки да излезе на пазара след 3 години, а добивът на трюфели да стартира след 5 години. Като компенсация за търпението реколтата от трюфели се събира два пъти на година.
Според специалистите земята в Силистренско е най-подходящата в страната за отглеждане на трюфели, защото показателите на почВандаливата отговарят на изискванията на гъбата. Важно условие е овошките да не се поливат с вода от "ВиК" системата заради наличието на хлор. Препоръчва се вода от кладенец или от река, която протича край плантацията.
При засаждането им на дълбочина 25-30 см фиданките се поливат, след това мястото се третира единствено с варовик. Много е важно през годините тревата наоколо да се коси, сред фиданките с трюфели да не се засаждат други култури, които пречат на развитието им.
Всеизвестно е, че където се появи тази гъба, трева не расте. И това е един от признаците, че реколтата е готова за събиране. Специалисти казват, че дори и в плантациите е добре това дастана с помощта на обучени кучета. Задачата на четириногите е да открият, изровят и донесат трюфелите, които са под земята.
Рискове, разбира се, има, както и при всяка селскостопанска култура. Възможно е насажденията да пострадат както от природни катаклизми, така и от нарушена технология при отглеждането им. Фирмата се ангажира с едногодишни консултации, както и с това да намери пазар за продукцията, предимно в Италия и Франция. Цените на фиданките вървят по 24 евро, но се правят отстъпки за количество.

Facebook коментари