Вторник, 23 Юли 2024 г.

Mногообразните таланти в Силистра – единни за Европа

Областен информационен център – Силистра (ОИЦ), със съдействието на Община Силистра, организира голям концерт за Деня на Европа – 9 май. Събитието бе част от Националната инициатива на Мрежата от Областни информационни центрове в България. Под надслов "ЗАЕДНО за Европа", във всички 265 общини в страната бяха проведени различни събития с цел отбелязване на три значими годишнини:
60 години Европейски социален фонд;
10 години от присъединяването на България към ЕС;
6 години от цялостното функциониране на Мрежата от Областни информационни центрове в България.
Събитието бе открито с изява на Фанфарния оркестър при ОУ "Отец Паисий", а химнът на Европейския съюз "Ода за радостта" прозвуча в изпълнение на Свилена Георгиева от Езикова гимназия "Пейо Яворов". Д-р Юлиян Найденов, кмет на Община Силистра, благодари на екипа на ОИЦ-Силистра за чудесната организация и програма, призова всички присъстващи да ценят постигнатото с помощта на европейските средства в Силистра и си пожела всички ЗАЕДНО да успеем да реализираме още много проекти.
По повод десетата годишнина от присъединяването на България в Европейския съюз, ОИЦ-Силистра организира конкурс за детска рисунка. Десетгодишни деца показаха как изглежда България през техните очи като част от голямото европейско семейство. Дронове вече летят над всички по-малки общини в област Силистра, а в Деня на Европа и малките художници от община Силистра, получиха своите награди. Три възпитанички на Обединен Детски Комплекс, гр. Силистра, с ръководител Живка Ковачева, са големите победители в конкурса. Мила Ненчева си заслужи голямата награда – дрон, дигитална фоторамка получи София Таушанова, а МР4 плеър за третото място взе Дария Нотева. Г-жа Денка Михайлова, заместник кмет "Хуманитарни дейности" в Община Силистра, поздрави победителите и им пожела още много успешни изяви.
В богатата културна програма, с разнообразни участия се включиха деца от училищните групи по интереси по проект "Твоят час", финансиран от Европейския социален фонд. Проектът цели да подпомага учениците и да развива и надгражда техните таланти, знания и умения. В област Силистра са обхванати над 6 000 деца от различни населени места. Разкрити са 513 групи, а средствата за тяхното реализиране са над 900 хил. лв. С много песни и танци, младите таланти показаха как европейските средства са подпомогнали тяхното развитие.
Концертът продължи със специалното участие на популярния български изпълнител Криско, който беше приветстван на сцената с вълна от аплодисменти и грейнали детски лица.

Facebook коментари