Неделя, 22 Май 2022 г.

Родолюбци и кметове от Силитренско гостуваха на българите от Украйна

Историческа първа среща се състоя между представителите на местната власт от област Силистра и тези от Кировоградска област (Украйна), където живеят много българи – потомци на бежанците от 18 век. Това се случи по идея и инициатива на фондация "Бъдеще 2008" от град Силистра. Целта на посещението беше обмяна на опит между кметствата на селата от Силистренска област и техните колеги от Кировоградска област, както и да се представят възможностите на силистренските села пред хората, евентуално желаещи да се завърнат да живеят и работят в прародината си. От българска страна присъстваха кметът на община Кайнарджа - Любен Сивев, кметовете на селата Сребърна - Георги Иванов, Ветрен - Иванка Славова, Смилец - Павлина Романова, Бабук - Костадин Иванов Войново - Добри Малчев, както и главния секретар на община Алфатар - Стефка Желева.
Българската общност в Кировоградска област живее в селата Олшанка, Доброе, Станковатое и Малая Олшанка. Тя се смята за най-старото българско население в Украйна, заселило се там през 1774 г. след подписването на Кючуккайнарджанския мирен договор между Русия и Турция. По исторически данни основната част от това население е с произход от Силистренска област или по-точно гребенските села в Силистренско.
От фондация "Бъдеще 2008" решиха да инициират тази с До този момент подобни срещи е имало само между представители на община Алфатар и Олшанка. За първи път сега форматът на срещите беше разширен с присъствието и на още 6 населени места от Силистренско.
В делегацията от България освен шестимата кметове, присъстваха и двама краеведи и писатели - Дафинка Станева от село Кайнарджа и Михаил Гавазов, който е смятан за първооткривател на българската общност в Кировоградска област - автор на книгата "Алфатарските българи в Олшанка".
Делегацията беше тържествено посрещната от най-висшето административно ръководство на Олшански район, Кировоградска област в лицето на първия заместник на председателя на районната държавна администрация Сергей Нестеров, заместник председателя на Олшанския районен съвет - Александър Михайлов и кметовете на Олшанка - Владимир Харковенко, на село Доброе - Леонид Галицкий и на село Станкуватое - Виктор Диордиев. В рамките на 3 дни кметовете на силистренските селища посетиха +последователно селата Доброе, Малая Олшанка,Станковатое и накрая Олшанка. Навсякъде българските представители проведоха срещи с местното българско население. Имаше и отворени дискусии, касаещи основно хората, които биха искали да работят или учат в България и конкретно в област Силистра.
От името на общините Кайнарджа, Силистра и Алфатар бяха раздадени и подаръци на кметствата на селата с българско население. В Доброе делегацията от Крайдунавска Добруджа посети и местното средно училище музея към него. Освен от кметовете от Силистренско, скромни подаръци бяха връчени и от името на фондация "Бъдеще 2008" под формата на големи български флагове и дискове с народна музика. В село Станкуватое делегацията беше посрещната от местен колектив за български фолклор, поддържан успешно от местния кмет Виктор Диордиев. В Малая Олшанка гостите от България засадиха в двора на детската градина дърво в знак на дружба и бъдещите по-близки отношения.През последния ден от престоя си българските кметове посетиха кмета на Олшанка Владимир Харковенко и проведоха разговори на административна тема, свързана с еврочленството на България и ползите от него за местното самоуправление. След това беше посетен музеят в Олшанка и местната черква "Св. Йоан Милостиви". Дружеството за украинско-българска дружба също прие гостите от България в лицето на председателя си Владимир Опря, който заедно със Сергей Опря - председател на местното българско дружество "Нашите хора", бяха съорганизатори на мероприятието в партньорство със силистренската фондация. Бяха поднесени и цветя пред паметника на Христо Ботев в Олшанка от гостите от България и местната администрация. Освен това беше посетен и паметникът на първите български заселници в Олшанка.
Посещението на делегацията завърши с презентация на всяко едно от селата от Силистренско в препълнената зала на местното музикално училище. След това събитието беше последвано от културна програма, в която участваха няколко творчески колектива от Олшанка, изпълняващи български фолклор. За доброто и безпроблемно пребиваване на гостите от България и превода от украински на български се погрижи Татяна Владова - служител в община Олшанка. И от българска, и от украинска страна, беше изразено голямо задоволство от тази първа среща. И двете страни изявиха желание за по-нататъшно, по-дълбоко и тясно сътрудничество и контакти.

Facebook коментари