Петък, 01 Март 2024 г.

Лековито кладенче набира популярност в Силистренско

Само допреди 150 години между силистренските села Срацимир и Бръчма е имало пълноводна река, по която години по-рано са идвали кораби от Европа, че дори и известният австрийски кораб "Радецки". Целта на туристите е била лековитата вода на Ангелушевото кладенче. Покрито със забрава от много години, сега славата на му е на път да се върне отново.

В миналото до целебния извор стигали слепи, сакати и хора със заболявания по кожата. Като пиели от водата, хвърляли патериците и очилата, отдавали слава на Бога и оставяли по нещо. Местната турска власт и църковната гръцка се скарали кой да прибира печалбата от святото българско място и забранили на свещеника да служи. Скоро всичко потънало в забрава. Но дошло време и местният краевед Димитър Кунчев преоткрил историята в статиите на австрийски военен журналист.

"Съвсем случайно Ангелуш открива тази вода, след като сам той е имал рани и се е мил. Животните, дето са имали рани, също ги е мил. Той е бил овчар и е помогнала тази вода - и на него, и на животните. И по този начин се разпространява, че тази вода е лековита", разказва Костадинка Кунчева.

"С кораба "Радецки" са идвали всеки ден и са пътували - това цялото тук е било направено със шатри, а в селата Срацимир и Бръчма са отсядали за по-дълго време и са идвали с бастуни, с патерици и са си отивали без тези неща", допълни Станчо Маринов, бивш кмет на с. Срацимир.

На Великден владиката на Доростолска епархия дядо Амвросий прави тържествен Пасхален водосвет на Аязмото и така продължава делото на предшественика си - покойният вече митрополит Иларион, който е искал мястото да бъде за поклонение и изцеление на хората.

информация: бТВ

Facebook коментари