Четвъртък, 08 Декември 2022 г.

Каратеки с мото "Аз обичам България!" ще наблягат на патриотичното възпитание

Ръководството на силистренския Карате клуб "Шото-Витяз" има намерение да внесе нова линия в подготовката на своите възпитаници, сподели пред журналисти Светослав Славов от Управителния съвет. Мотото на клуба е "Аз обичам България!" и през новата година, наред със спортно – техническата подготовка, децата и младежите ще имат възможност да научат повече за българската история и да посещават забележителни места от Силистренския край.
Клубът е член на руската Асоциация "Витязи" (патриоти) вече 4 години. От 2007-ма всяко лято отбор от силистренските каратеки, упражняващи стила "шотокан", участва в 20-дневен лагер-сбор по покана на Асоциацията. Лагерът е международен и събира по над 170 каратисти от няколко славянски държави. Силистренци традиционно представят България.
Тази година международният лагер-сбор, организиран от Центъра за национална слава на Русия, се проведе от 5 до 25 август в селцето Киржач, на границата между Владимировска и Московска област. Към българската група за първи път са приобщени няколко русенски спортисти. Другите участници са били от Русия, Крим, Сърбия, Черна гора, Косово, разказа Славов. След 20-дневни тренировки обичайно се провежда турнирът "Славянски щит", в който участниците показват състезателни умения и спортсменски дух в дисциплините "ката" и "кумите". От шестимата силистренски каратеки златен медал е завоювал Мирослав Желязков, а бронзов – Изабела Панайотова, изтъкна треньорът им Валери Великов. Той похвали и останалите състезатели - Иван Вълчев, Георги Курдов, Борислав Кръстев и Преслава Боянова.
Всички те за първи път са включени в представителния отбор за участие в московския лагер. Първоначално дисциплината и режимът са ги затруднили, разказа Изабела Панайотова. Но, когато са се запознали с другите от лагера и са преодолели езиковата бариера, престоят е станал интересен и забавен. Извън тренировките децата са имали културно-образователни занимания – лектории за историята на Русия, за връзката между славянските народи, екскурзии до исторически забележителности. И тази година българската група е представила впечатляващо родината си в деня на България. Своята най-нова стихосбирка "Българска рапсодия" е представила добруджанската поетеса Дафинка Станева заедно с преводача на текстовете Валерий Латинин – председател на асоциация "Витязи" и приятел на Силистра. Станева е признат и почитан поет в руските среди, вече е член на Съюза на писателите в Русия.
Силистренската делегация е благодарна на община Силистра въпреки, че тази година не получи финансова подкрепа оттам. Групата пътува за сметка на ръководството на клуба, а пребиваването в Русия е на разноски на организаторите. Но именно със съдействието на общината през 2006 година е осъществено запознанството с основателя на Асоциация "Витязи" Валерий Латинин.
Натрупаният опит и впечатления от участието в уникалното преживяване в руския лагер-сбор у децата и възрастните са повод от новата спортна година в КК "Шото-Витяз" да се обърне повече внимание на възпитанието в родолюбие, споделят ръководителите на клуба. Назрява и идеята подобен лагер-сбор да бъде организиран в Силистренско. В района има запазени символи на силната историческа връзка между България и Русия – Кючуккайнарджанската чешма, паметникът на ген. Суворов в Тутракан и на ген. Ушаков в Каварна и др.

Facebook коментари