Неделя, 25 Февруари 2024 г.

С ваксина срещу морбили, паротит и рубеола не са имунизирани 4.6 на сто от подлежащите на ваксинация деца в Силистренско

С комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола не са имунизирани 4.6 на сто от 17 493 деца до тринайсет месечна и осемнайсет годишна възраст в Силистренска област, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Силистра, позовавайки се на данни от личните лекари.
Преобладаващият брой от неимунизираните живеят трайно в чужбина - 479 деца. Затова сега вниманието е насочено към останалите тук 284 деца. С трайни противопоказания, заради което няма да бъдат имунизирани, са 24 деца. Има и 5 случая на отказ за имунизация, но с тези родители ще бъде проведена допълнителна работа. За личните лекари с по-разпръснати райони на практиките е даден срок до 30 май да приключат издирването и имунизирането на децата.
Засега в Силистренско няма съобщения за случаи на морбили или за съмнение за заболяването. Според директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Силистра д-р Теодора Начева общото покритие на имунизирани в района е достатъчно високо и няма риск от широко разпространение, дори да бъде регистриран случай на заболяване.

Facebook коментари