Вторник, 07 Юли 2020 г.

Актьорите от Кукления театър занесоха на крака откритото си писмо на областния управител

Областният управител д-р Владимир Янков се срещна днес ( 08.09.2010 г.) с актьорите от основната куклена трупа на вече несъществуващия Драматично-куклен театър "Сава Доброплодни", информираха от областната управа. На срещата, инициирана от актьорите и провела се в заседателната зала на областната администрация, д-р Янков бе запознат с проблем, касаещ както щата на Кукления театър, така и затруднената комуникация между театралите и в.и.д. директор Златина Станева.
"Следвайки нормалната логика и логиката на чл. 123 от Кодекса на труда – кадри от Драматичния театър трябва да бъдат прехвърлени към Куклен театър – Силистра", обясниха актьорите. Тази логика обаче противоречала на управленските намерения на временно изпълняващия длъжността директор на кукления театър Златина Стоева, която заявила желанието си да назначи само актьори със завършено театрално образование и то - специалност "Кукли". Такива в куклената трупа имало двама души. Толкова били и в драматичната трупа.
Въпреки многократните си опити за разговори, актьорите от куклената трупа не са намерили общ език с новоназначения директор Златина Станева. Така месец и половина "няма никаква яснота и прозрачност за съществуването на Куклен театър – Силистра, за бъдещето на куклената трупа и за критериите за подбор и назначаване на кадрите" посочиха театралите.
"Не дипломите са изнасяли стотици представления и са пълнили залите и нас и в чужбина, а ние, които живеем с героите си и за зрителите си", аргументираха професионализма си актьорите. На липсата на концепция за управление на кукления театър на в.и.д. директор Златина Станева, те предлагат над 20 подготвени пиеси. Куклената трупа обяви готовността си да започне работа "още от утре" и да изкара 2 сезона, без сътресения в репертоара на театъра.
Те потърсиха съдействие от Областния управител, за да се постигне яснота по въпроса "защо в.и.д. Директор на Кукления театър Златина Станева не желае да работи с театралната куклена трупа?". Този и други въпроси, театралите задават в открито писмо, което връчиха на областния управител д-р Владимир Янков на днешната среща в заседателната зала на областна администрация. Писмото е адресирано и до Министъра на културата Вежди Рашидов, до правния отдел в министерството на културата, до кмета на Силистра и др. институции . Придружено е от творческите биографии на театралите, които онагледяват качествата им на куклената сцена.
Областният управител пое ангажимент да съдейства за изясняване на обстоятелствата, довели до тази ситуация. Д-р Владимир Янков планира в най-скоро време съвместна среща и с двамата в.и.д. директори - на Кукления театър Златина Стоева и на Драматичния театър в Силистра Борислав Ненков, за да се намери приемливо решение на казуса.

Facebook коментари