Понеделник, 15 Юли 2024 г.

И Куклите скочиха на реформата. "Прехвърлят ни като домати на сергия"

Днес глас срещу реформата надигнаха и актьорите от Кукления театър в Силистра.Изнервени от неяснотата за своето бъдеще, те разпространиха открито писмо до институциите и обществеността.
В писмото се посочва, че това е зов за помощ от създалата се безизходна ситуация. Към мениджъра на Кукления театър Златина Станева са зададени 5 въпроса за бъдещето на театъра в Силистра.
"Прехвърлят като домати между двата театъра. Не можем да разберем какво ни очаква!", оплакаха се актьорите.
Основната причина за административния хаос е нежеланието на Борислав Ненков да състави с колегата си, директор на "Куклите" Златина Станева, разделителния протокол, уреждащ отношенията, инвентара и човешкият ресурс на двете нови културни ведомства.
Припомняме, че съгласно постановление 152 от 22 юли 2010 г. на Министерство на културата, Драматично-куклен театър "Сава Доброплодни" се преобразува чрез разделяне в Куклен театър - Силистра и Драматичен театър - Силистра. Съгласно пък заповед на Министерство на културата от 3 август т.г., определената численост на драматичния театър остава 22 щатни бройки, като в заповедта не се конкретизира дали щатовете са актьорски или са за обслужващ персонал.
Така от - 66 души, 19 ще бъдат съкратени, 25 прехвърлени в кукления театър и 22-ма ще останат в "Драмата". Срокът за изпълнението на постановлението обаче изтече на 30 август. Неизпълнението му пък е административно нарушение, което трябва да бъде вписано в сметката на временно и.д. директор на Драматичния театър - Борислав Ненков.

Facebook коментари