Четвъртък, 02 Февруари 2023 г.

Проведоха в Калипетрово 13-ият Лазарски събор

В деня, когато православната църква празнува възкресяването на праведния Лазар, с благословението на Доростолския митрополит Амвросий в двора на храм "Св. Димитрий" в с. Калипетрово, Силистренска духовна околия, се проведе 13-ият Лазарски събор.

Отслужена бе св. литургия от предстоятеля и протосингел на Доростолска митрополия ст. ик. Добри Чаков. Храмът едва побра лазарките, дошли не само да лазаруват, а също да се черкуват и да получат благословение от духовния водач на епархията, а в Духовния център, носещ името на приснопаметния митрополит Иларион, бе надпяването и надиграването на участващите 10 групи - от с. Калипетрово, с. Проф. Иширково, с. Богорово, с. Смилец, с. Главан и с. Айдемир, както и от гр. Силистра.

Митрополит Амвросий се обърна с поздравително слово към участниците, като отбеляза, че традициите поддържат българския дух и именно те са ни запазили като нация и трябва с годините, както досега, и занапред да има приемственост. Накрая благопожела на всички отново заедно да посрещнат и "празника на празниците - Възкресение Христово".

След представянето групите бяха наградени с дипломи за добро творческо участие, бяха раздадени и парични награди на участниците. За финал - обща снимка за спомен с всички участници в събора.


Текст и снимка: архимандрит Емилиан

Facebook коментари