Събота, 20 Юли 2024 г.

Още седмица за номинации за Международния ден на правото да знам - 28 септември

Фондация "Програма достъп до информация" - София събира за поредна година номинации в няколко категории - за граждани, журналисти, НПО и институции, във връзка с наградите, които организира послучай 28 септември - Международен ден на правото да знам. Всеки гражданин може да номинира, като попълни публикуваната форма в отделните категории в срок до 13 септември 2010 г. За пръв през 2003 г. бе извършено подобно награждаване. България е сред инициаторите по света да имо подобен ден, посветен да достъпа до информация. Фондация "ПДИ" е създадена през 1996 г. с изп. директор Гергана Жулева, д-р по философия. Над 4 000 са случаите, коментирани за журналисти, граждани и НПО, по повод проблеми с достъпа до информация до институции, финансирани от бюджета на Република България. Около 120 са водените в съда дела, за които безплатна правна консултация е предоставена от името на фондацията в лицето на юридическия екип, начело с адв. Алексанъдр Кашъмов. През годините институции, граждани и журналисти са били включвани в номинациите в различните категории. Гласуването става на http://www.righttoknowday.net/nominations_bg.php.
Кои са категориите?
1.Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани - централни, териториални и местни органи на власт. 2. Най-добра интернет - страница на институция, от гледна точка на достъпа до информация. 3. Най-добър журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация.
4. НПО, най-активно използвала ЗДОИ, приет от НС през 2000 г. и допълнен 8 години по-късно. 5. Гражданин, упражнявал своето право на достъп до информация. 6. Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и грубо нарушава правата на гражданите, като може да се дадат награди на централни, териториални и местни органи на власт. 7. Най-абсурден или най-смешен случай за достъп до информация.
Кой журира тазгодишните номинации?
Това са Гергана Жулева - изпълнителен директор на ПДИ; Александър Кашъмов - ръководител на правния екип на ПДИ, Вилям Попов - председател на Граждански клуб "Компетентност и морал", носител на три грамоти и наградата "Златен ключ" за Гражданин, най-активно използвал ЗДОИ за 2006 г.; Дарина Палова, Кирил Терзийски и Фани Давидова - юристи в ПДИ; Петко Георгиев - изпълнителен директор на "ПроМедия"; Светлозар Желев - директор в издателство "Сиела";; Христо Христов – журналист от в. "Дневник", носител на Специалната награда за цялостен принос в областта на достъпа до информация през 2005 г.
Преди 8 години от 26-28 септември в София се проведе международна работна среща на тема: "Прилагане на законодателството за достъп до информация. Съдебни практики". В нея взеха участие представители на неправителствени организации, работещи в областта на достъпа до информация от 15 страни - Албания, Армения, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Индия, Латвия, Македония, Мексико, Молдова, Румъния, Словакия, САЩ, Унгария и Южна Африка, а също така, представители на международни организации, работещи в тази област. В последния ден от срещата - 28 септември, бе учредена Международна мрежа на застъпниците за свобода на информацията. Членовете й приеха Меморандум за целите и начина на нейната работа. С цел утвърждаването и популяризирането на стандартите в областта на свободата на информация,бе решено 28 септември да стане Международен ден на правото да знам. За пръв път Програма Достъп до Информация отбеляза Деня в София на 28 септември, 2003 с прес-конференция и церемония по връчване на награди за принос в областта на свобода на информацията.
Осмата поред церемония за връчване на награди по случай Международния Ден на правото да знам е на 28 септември. Миналата година 70 граждани и институции бяха номинирани за наградите. Отбелязването на Международния ден на правото да знам през 2010 г. в България е възможно благодарение на финансовата подкрепа на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа (CEE Trust) и Фондация "Америка за България". Документалният филм "Ден на правото да знам ", създаден от авторски екип на Центъра за радио и телевизионно обучение – ПроМедия, по поръчка на ПДИ в рамките на проект Местните медии и свободата на информация в България, може да бъде гледан онлайн в интернет със субтитри на английски език.

Йордан Георгиев, обл. координатор на ПДИ

Facebook коментари