Неделя, 26 Юни 2022 г.

Европроект, финансиран по Плана "Юнкер", свързва с воден канал Силистра с Варна

1,78 млр. евро за прокопаване на плавателен канал свързващ Силистра с Варна ще получи България по Плана "Юнкер" от Европейската инвестиционна банка, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК). Каналът ще съкрати водния път между Западна и Средна Европа с Черно море. Неговата основна цел е намаляване на разстоянието от Ротердам през Атлантика и Средиземно море до порт Саид, което е 3373 мили, след построяването на плавателния канал до Варна, от нея до същото пристанище милите ще намалеят на 904. Цялата прилежаща територия около такъв плавателен канал ще стане промишлена зона. Добруджа пък ще увеличи добивите си заради напояването. Каналът трябвало да е широк 33 м и дълбок 5 м, за да осигури спокойното преминаване на морски кораби.
По проектите се предвижда годишно да се превозват над 20 млн. тона въглища, руда, насипни товари. Мотивите за прокопаване на канала са били преди всичко икономически. Чрез него пътят на плавателните съдове е щял да се скъси с 230 км, а превозът на стоки - ускорен приблизително с две денонощия. Каналът би могъл да помогне и за разрешаването на евентуални кризи с питейната вода.
Каналът трябва да премине близо до Тервел, Добрич, да стигне до Варна през Белославското езеро. По предпроектните проучвания тогава е предвидено съоръжението да се захранва с 2,3 млрд. куб. м вода, което е около 3% от водния отток на Дунав и е съизмеримо с възможностите на реката. Другата цел е тази вода да бъде използвана за напояване на Лудогорието и Добруджа.
Прекият икономически ефект за Силистра, ще е изграждането на шлюз при Силистра, който да е и мост, ще направи долната част на Дунав плавателна през по-голямата част от годината, а не 6 месеца, както е сега. Освен това там ще има и ВЕЦ, което прави ефекта още по-голям.
Сред икономическите ползи са ускоряването на превозите, увеличаването на трафика. Скъсяването на разстоянието между Европа и Близкия и Далечния изток ще спести горива, разходи за товаро-разтоварни операции, такси. Може да тръгне кораб от Холандия и да стигне до Средиземно море, да влезе в Световния океан. Този по-пряк път от Дунав до Черно море е с наднационално значение, ще бъде предпочитан от централните и източноевропейските държави. Този плавателен канал в комбинация с изграждане на автомагистрала "Хемус", планирания аутобан от Русе до Велико Търново, тунела под Шипка и скоростния път между Русе и Варна ще даде възможност на Северния централен район да се утвърди като важен международен транспортен център. И ще има изключителен ефект за социално-икономическото развитие на района.

Това би било една чудесна новина, ако бе истина, но за съжаление е само една добра идея. Честит 1-ви април!

Facebook коментари